Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdturnasica

Marketing

Oni su ponos i Turnašice i Pitomače i Virovitičko-podravske županije: Ovo je priča o vatrogascima iz malog sela, ali velikog i hrabrog srca

Nedjelja je. I dok su na nebu paučinasti oblaci „mrcvarili modro plavetnilo“, u Vatrogasnoj ulici u Turnašici, vrilo je kao u košnici. Došlo je staro i mlado. Došli su dočekati „Bisere“, najbolju županijsku vatrogasnu družinu, koja se s Vatrogasne olimpijade, koja se održala u Villachu, vraćaju sa zlatnom medaljom. Bilo je točno 16:04, kada su pod sirenama „uplovili“ u rodno mjesto pučkog tribuna, Stjepana Sulimanca. Činilo se kao da su „sirene rastjerale“ oblake, ukazalo se sunce i Biseri.
Vatrogasci su raširili šmrkove i Biseri su se pod lukom mlazova vode, vratili kući. Tako se dočekuju „besmrtnici“. Bio je tu i Franjo Nemet, najstariji vatrogasac u Turnašici, počasni predsjednik DVD-a Turnašica. Bio je tu i Alojz Lach, predsjednik istog DVD-a, majke, očevi, žene, djeca i poneka djevojka… Iz dva kombija su iskočili: Stjepan Lach, Davor Dudašić, Marko Nemet, Željko Kajić, Luka Lach, Marko Nemet, Hrvoje Kovač, Ivan Ostoić, Bernard Blažinčić i Andrej Abramović. Bio je tu i njihov trener Siniša Špiranec koji od atletičarke Paule Rakijašić stvara buduću zvijezdu, kao i Josip Nemet, zapovjednik DVD-a Turnašica, koji je na Vatrogasnoj olimpijadi bio jedan od 11-orice Hrvata službenih sudaca. Uslijedila je ceremonija u kojoj su „Biseri“ izvijestili o rezultatu u Villachu, o drugoj osvojenoj zlatnom medalji na najvećem svjetskom vatrogasnom natjecanju. Dočekala ih je i saborska zastupnica Vesna Bedeković, koja im je čestitala na velikom uspjehu. Isto su to učinili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, kao i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.
Biseri su ponos i Pitomače, i Virovitičko-podravske županije. Ovakvu vatrogasnu družinu ovo područje nije nikada imalo. Dvaput su uzastopno bili na vatrogasnoj olimpijadi u Francuskoj i Austriji, ali ne mogu prežaliti da u Villachu nisu bili bolji od 20. mjesta. No, obećali su, kao njih desetorica, da je cilj ponovno se domoći najveće svjetske vatrogasne smotre i za četiri godine. Ona će tada biti u Sloveniji, a Biseri se nadaju da će tu biti još bolji, jer su oni to svojim trudom i zalaganjem zaslužili. Jer, oni, Biseri, ponos su i Turnašice i Pitomače i Virovitičko-podravske županije. Oni su vatrogasci iz malog sela, ali velikog i hrabrog srca. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)



Post je objavljen 17.07.2017. u 09:18 sati.