Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/drustvenipatolog

Marketing

Ultra Europe - do kad ćemo sami sebi rušiti turistički imidž?Danas je druga večer popularnog elektroničkog festivala Ultra Europe koji na splitskom Poljudu okuplja preko 50 000 posjetitelja koji dolaze iz raznih krajeva svijeta. Medijski natpisi i video snimke događaja pokazuju kako su se prošlu večer svi dobro zabavili. Imali mi pozitivno ili negativno subjektivno mišljenje o ovom događaju, kada stvari pokušamo sagledati objektivno dođemo do zaključka kako je Ultra festival jedna od najboljih stvari koja se dogodila splitskom i hrvatskom turizmu. Porast broja gostiju, bolji imidž hrvatske kao destinacije, itd.

Kao država koja 18% proračuna puni upravo iz turizma, prema gostima se moramo odnositi s poštovanjem i razumijevanjem. Takav odnos se mora podrazumijevati, ali ako spustimo kriterije na minimum (zbog određenih pojedinaca), mogli bi reći i da se poštovanje prema različitostima mora provoditi u praksi kako bi nastavili financirati državnu blagajnu i vlastite džepove.

Novinski portal Slobodna Dalmacija izvijestio je o (vrlo izvjesnom) rasističkom incidentu koji se dogodio na prvoj večeri Ultra festivala – mladom Turčinu oduzeta je turska zastava i pokazane su mu uvredljive gestikulacije rukama (''srednji prst''). Nakon ovog postavlja se pitanje – koga i kako organizatori zapošljavaju?

U medijima se prije mjesec dana pisalo o prošlogodišnjem sigurnosnom stanju na festivalu Ultra. Stručnjaci za sigurnost su blago rečeno bili iznenađeni lošom organizacijom i osiguranjem. Organizator festivala nije angažirao profesionalnu zaštitarsku tvrtku koja bi osigurala školovane redare i zaštitare koji su spremni za bilo kakav oblik nasilja i incidenata već redare doslovno skupila preko oglasa na stranicama student servisa ili neke Facebook grupe.

Očito se ni ove godine stanje nije poboljšalo. Rasistički ispad redara kao pojedinca govori nam da možemo biti sigurni da nije profesionalac, nego obični sigurnosni laik. Jednom profesionalnom zaštitaru ovakvi sramotni gafovi nikad ne bi pali na pamet, jer mu nisu primarni cilj posla i bivanja na stadionu – on je fokusiran isključivo na sigurnost, a ne na nacionalna obilježja.

Nisam siguran je li to nedostatak novca, ili nedostatak organizacije, ili jednostavno manjak volje – ali na ovaj incident moramo gledati kao na sramotu cijele nacije. Ako sagledamo širu sliku, možemo li si dopustiti ovakve incidente i blago rušenje ugleda naše zemlje kao turističke destinacije? Zbog čega ovakve stvari, koje naravno uvijek izađu na internetu, moraju predstavljati naš mentalitet, kad velika većina sa zastavama nema problema?

Jednom lošom gestom mladom posjetitelju uništena je kompletna večer i njegovo mišljenje o našoj zemlji zasigurno se smanjilo – vrlo vjerojatno gubimo jednog turista, taj će razmisliti dvaput prije nego se vrati na Jadran. Zašto učiti na vlastitim greškama i skupo ih plaćati kada te greške možemo predvidjeti i spriječiti?


Post je objavljen 15.07.2017. u 20:27 sati.