Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/carobninaputak

Marketing

LJUBOMORA 3. - Osobna vrijednost, zavođenje i ljubomora





Činiti ljubomornim

Mnogi uopće ne zapažaju koliko ljubomornim čine svog partnera. Posebno privlačnim ljudima često pravi problem njihova osobna vrijednost, zato što se odveć poistovjećuju sa svojom vanjštinom umjesto da razviju unutarnje vrijednosti. Oni su zato izloženi velikoj napasti da se potvrđuju uz pomoć flerta s drugim osobama i ljubomorne reakcije partnera. Svemu tome pridolazi još i to da mnogi imaju osjećaj kako uopće nemaju pravo pokazivati svoju ljubomoru, zbog čega prihvaćaju te bolne situacije ne govoreći ništa o svojoj povrijeđenosti. Takvo držanje oboje – jednog što bezobzirno flertuje i drugog što pokušava progutati svoju ljubomoru- razlog je neuspjehu mnogih odnosa, a da toga ni jedan od partnera nije ni najmanje svjestan.

Umjesto da se takvo razarajuće ponašanje promatra prekriženih ruku, dobri prijatelji trebali bi razgovarati s povrijeđenim i onome koji vrijeđa prikazati kako njegovo ponašanje djeluje na njegova partnera. To se, dakako, treba napraviti s mnogo takta i ljubavi.

Primjer za to. Nils i Inga bili su prijatelji. Oboje su s Nilsovim prijateljem koji se zvao Ole pošli na neku zabavu. Na toj se zabavi Nils kraljevski zabavljao. Plesao je, flertovao čas s jednom čas s drugom ženom i uopće se nije brinuo za Ingu koja se osjećala sve osamljenijom i koja je postajala sve ljubomornijom.

Ole je vidio kako Inga sjedi osamljena, pozvao je na ples i pitao kako se osjeća. Inga odgovori da shvaća da se Nils zabavlja, ali da se ona glupo osjeća – prije svega zato što se Nils već neko vrijeme zabavlja s istom ženom i sve tješnje pleše s njom.

Ole je shvatio situaciju i rekao Ingi da tu treba nešto poduzeti. Otpratio ju je na njezino mjesto i iskoristio priliku između dva plesa da bi otišao Nilsu i rekao mu da mora kratko razgovarati s njime.

Jedva da su bili sami, Ole objasni NIlsu kako je Inga povrijeđena i da se njemu, Oleu, čini kao da Nilsu uopće nije jasno koliko flertuje sa ženama, a posebno s jednom od njih, i koliko ljubomornom čini Ingu. Nils je isprva sve poricao. Ali Ole je ostao jasno i čvrsto pri svom mišljenju i pojasnio svom prijatelju koliko se povredljivo ponaša prema Ingi. Kako to Ole nije rekao s visine ni na bilo koji drugi način uvredljivo, Nilsu je bilo lako prihvatiti tu uslugu svog prijatelja i porazgovarati s Ingom o situaciji.

Sjeti se gore ispričane priče o Hernandu, Miquelu i dvije sestre, čiji je problem ljubomore lebdio među njima pet stoljeća (!), dok se nije stvorila situacija u kojoj je Hernando mogao nešto naučiti.

Život je vježbanje u srdačnosti, taktičnosti i brižnosti. Nekoga učiniti ljubomornim i ne brinuti se za to upravo je suprotnost tome. To znači: takvo ponašanje ne možeš trajno zadržati. Zato ga sada svjesno promijeni, inače je vrlo vjerojatno da ćeš kao Hernando, odnosno Miquel, učiti na taj način što ćeš napustiti ulogu onoga koji čini ljubomornim i morat ćeš prihvatiti ulogu onoga kojega muči ljubomora.

Ljubomora je nakupina osjećaja. Činiti ljubomornim znači izgrađivati tu nakupinu. Ali život je strujanje. I život uvijek pobjeđuje. Uvijek, bez iznimaka.


Ljubomora je otrov duše

Ponavljam ljubomora pripada otrovima, zmijama duše, koje bi trebao iščupati zajedno s korijenjem jer će te inače izjesti. Istodobno ovdje kažem da imaš pravo na ljubomoru, kao i tvoj partner.

„Kako se to slaže jedno s drugim?“ pitat ćeš.

Tu treba spomenuti više toga.

Kao prvo, ovim što sam rekao ne mislim na ljubomoru prema prijašnjim partnerima, a da ne govorimo o partnerima koji postoje uz neki brak. Na takvu ljubomoru ne mislim jer ne mislim ni na takav način življenja. Ta je ljubomora naime nužna posljedica krivog načina življenja. Ako promijeniš svoj život, ta će se ljubomora razriješiti.

Ako međutim ona ne nestaje ni nakon jedne ili dvije godine, već i dalje ostaje prisutna u obliku predbacivanja, tada pripada zmijama duše na koje mislim i koje izjedaju i tebe i tvog partnera. Zato se nje moraš obvezno osloboditi jer se takva ljubomora temelji na osveti.

Svaki se brak suočava s pogreškama, povredama, ali i s praštanjima. Time ti ni u kojem slučaju ne daje odobrenje za moguću bračnu nevjeru. Mislim da sam dovoljno često naglasio kako jedva da postoji nešto na što bih te trebao više upozoravati nego na brakolomstvo jer ono je uvijek povezano s mnogo patnji.
Ono o čemu govorim jest da ljubav bez opraštanja nije ljubav. A ono što je specifično za ljubav i opraštanje, to je da ni jedno ni drugo ne možeš iznuditi. Partneru ne možeš reći: „Ta zavoli me napokon! Daj mi napokon oprosti!“ ako te netko ne voli, tada on to ne može ni ako od njega zahtijevaš da te voli. Slična je stvar i s opraštanjem.

Ljubav među partnerima uvijek je povezana s manje ili više ega. Muškarac voli određenu ženu jer je smatra privlačnom. Žena voli nekog muškarca jer je on privlači.

Nesposobnost opraštanja uvijek je povezana s tvojim egom. Bit Sebstva, naprotiv, sastoji se u tome da daje i oprašta.

Ako ne možeš oprostiti, pozabavi se svojom ljutnjom. Oslobodi se predbacivanja, mržnje i osvete i misli na to da neprekidno nepovjerenje prema partneru također može biti oblik osvete.

Izvedi vježbu odjeljivanja prema metodi Phylis Krystal od osvete i predbacivanja.

Najbolje je međutim ako ponavljaš Ime Božje. Božja ljubav je najčišća ljubav koja nema nikakvih vlastitih interesa. Bog daje, daje, daje. Davanje je cilj Njegove ljubavi.

Zato ponavljaj Ime Gospodinovo. Pridruži se na Njegovoj ljubavi, i pusti neka Njegova čistoća teče u tebe. Ona će tvoju ljubav uskladiti sa svojom i ti ćeš moći davati i opraštati. Pusti neka ta ljubav teče u tebe, pusti neka te ispuni i tvoj će život postati blagoslovljenim.

Jer ljubav stvara ljubav. Ljubav donosi izlječenje. Ljubav omogućava opraštanje.

Ta ljubav liječi i zmiju na koju sam posebno mislio kada sam govorio o ljubomori.

Ljubomora i zavist imaju mnogo toga zajedničkog s odbojnošću. Odbojnost je zbog toga štetna jer njom jasno pokazuješ da ne poznaješ svoju vrijednost, da se nisi ni priključio na Božansku ljubav niti si dovoljno često ponavljao Ime Božje.

Ponavljaj Ime Božje. Pusti neka se slatkoća tog Imena rastače na tvom jeziku. Pusti je neka teče u tebe, u tvog partnera, u tvoju okolinu.
Ništa te ne će usrećiti više od toga. Ništa te više od toga ne štiti. Ništa te ne čisti više, ništa ti u većoj mjeri ne pomaže od Imena Božjeg, a ponavljajući Ga dopuštaš da Bog procvate u tvome srcu.






Sai Baba govori O ODNOSIMA dio je serijala od pet knjiga (Sai Baba govori zapadu, Sai Baba govori o svijetu i Bogu, Sai Baba govori o psihoterapiji te Sai Baba govori o odgoju) . Prenositelj svih pet knjiga je Stephan v. Stepski Doliwa, a prevoditelj na hrvatski jezik, Vili Bayer.
Obzirom na suvremenost teme i nužnost pokretanja tako važnih promjena u vlastitim životima krenula sam sa objavljivanjem ove knjige, temu po temu, sa nadom da će Vas barem malo dotaći.
http://putpokazi.com/odvazno_nakladnistvo/sai_ljudske_vrijednosti/sai_baba_govori/sai_baba_govori.html







Post je objavljen 29.06.2017. u 12:29 sati.