Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PUŠTEN U RAD NAJVEĆI SUSTAV ZA NAVODNJAVANJE


SUSTAV ĆE NAVODNJAVATI 5 000 HEKTARA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

U općini Kneževi Vinogradi u Osječko Baranjskoj županiji 28.6.pušten je u rad sustav za navodnjavanje Baranja iz lateranog kanala Kneževi Vinogradi – Zmajevac. To je najveći sustav za navodnjavanje u Hrvatskoj koji će vodom opskrbljivati 5 000 hektara poljoprivrednog zemljišta i ukupne je vrijednosti 129 milijuna kuna. Sustav za navodnjavanje otvorili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić uz župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.
Izgradnja sustava navodnjavanja Baranja provodila se u dvije faze. U prvoj fazi izgrađen je lateralni kanal Kneževi Vinogradi-Zmajevac kao mješovita melioracijska građevina koja služi za potrebe melioracijske odvodnje za vrijeme velikih voda i navodnjavanja u sušnom razdoblju godine. Sastoji se od kanala dužine 12,3 km i reverzibilne crpne stanice kapaciteta 5 m3/s te 4 mosta za prelazak preko kanala do poljoprivrednih površina, 5 ustava za upuštanje vode u detaljnu kanalsku mrežu i 6 sifonskih propusta za prevođenje brdskih voda ispod kanala. Tijekom vegetacijskog razdoblja voda se zahvatom iz Dunava i putem Lateralnog kanala upušta u kanalsku mrežu te na taj način u sušnom razdoblju omogućava navodnjavanje dijela područja Dunavskog rita. Investitor su Hrvatske vode, a ukupna vrijednost investicije iznosila je 105 milijuna kuna u što su Hrvatske vode uložile 86% svojih sredstava dok je Ministarstvo poljoprivrede sufinanciralo izgradnju s 14%.
Druga faza izgradnje započela je 2015. godine, kada je rađena rekonstrukcija i dogradnja postojeće kanalske mreže za melioracijsku odvodnju u sklopu koje je izgrađena 41 regulacijska građevina za regulaciju razine vode u otvorenoj kanalskoj mreži. Na taj način sustav navodnjavanja Baranja će vodom opskrbljivati 5 000 hektara poljoprivrednog zemljišta čiji su i korisnici poljoprivredni proizvođači na tom području. Osim regulacijskog sustava, projektom je predviđeno i izvedeno uređenje odnosno prilagodba postojeće kanalske mreže optimalnom funkcioniranju za namjenu odvodnje i navodnjavanja, a upravo ta njegova dvostruka funkcija je i najveća vrijednost cjelokupnog izgrađenog sustava.Ukupna vrijednost investicije druge faze je 24 milijuna kuna, a financirala se putem državnog proračuna preko Ministarstva poljoprivrede u iznosu od 48 %, Hrvatskih voda 34 % i Osječko-baranjske županije 18 %.
„Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu budućnost poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj, a čak 750 milijuna kuna bespovratnih sredstava daje nam Europska unija za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja. Nedavno smo potpisali ugovore s 5 županija vrijednih 250 mil. kuna za javne sustave navodnjavanja koji će pokriti više od 3 000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Potpora EU je 100%-tna, a ubrzo idemo i s novim natječajima za navodnjavanje novih 2 000 hektara“, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao „Hrvatske vode su putem mješovite melioracijske građevine istovremeno omogućile funkcionalnost odvodnje na 10 000 hektara poljoprivrednih površina Dunavskog rita čime se sprječavaju štete u poljoprivrednoj proizvodnji koje su prethodno nastajale zbog nemogućnosti odvodnje viška voda. Osim toga, izvedenom građevinom omogućeno je i navodnjavanje 5 000 hektara poljoprivredne površine što će dodatno doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje i razvoju ruralnih područja“, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.
Obzirom da se znatan udio aktivnosti i proračuna Europske unije posvećuje smanjenju razlika među regijama s posebnim naglaskom na ruralna područja, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je za 2017. godinu osiguralo 32,5 milijuna kuna za izradu studijske i projektne dokumentacije za sustave navodnjavanja na području 13 županija i Grada Zagreba.



Post je objavljen 29.06.2017. u 08:12 sati.