Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Dan državnosti


Sretan Dan državnosti! No, da razjasnimo, jer neki ne znaju, pa nije loše podsjetiti zašto baš danas slavimo Dan državnosti....

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja na dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.
Dan državnosti ne treba zamjeniti s Danom neovisnosti, koji se obilježava 8. listopada u spomen na donošenje Odluke o raskidu svih državno-pravnih veza na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ, a čime je završena faza okončanja postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

Ipak, postoje i drukčija gledišta po pitanju dana kada je Republika Hrvatska postala samostalna država. Prema nekim tumačenjima to nije bilo 25. lipnja 1991. jer je na tu odluku, tzv. Brijunskim sporazumom, stavljen tromjesečni moratorij, nego 8. listopada iste godine, dakle na dan koji se danas obilježava kao Dan neovisnosti. Prema tim tumačenjima tek tada je Hrvatska međunarodno-pravno postala samostalna i suverena država.

Tko još danas slavi Dan državnosti?

Dan državnosti je praznik i u Republici Sloveniji, koja je slijedila hrvatski primjer, i to je dan kada je i Slovenska skupština donijela odluku o samostalnosti i suverenosti.

Eto, domovino broj jedan - neka Ti je sretan i dug život, što je Hrvatskoj poželio i Žarko Domljan, prvi predsjednik Hrvatskog sabora.

I ostavi se, domovino draga, divljeg kapitalizma i lažne demokracije, radi nešto za ljude da mogu reći da su ponosni stanovnici ove planete Zemlje, a zatim Hrvatske.....Ne pitaj što narod može učiniti za Tebe (Kennedy), nego što Ti možeš učiniti za svoj narod....

Jer, znaš - ja imam i još jednu domovinu :)))) I ako se brzo, ali brzo ne sabereš.....neću za Tvoj idući rođendan razgovarati s Tobom iz Zagreba.....:)))))

Sretno Ti; sretan vam svima današnji dan.

Pusa, vole vas L+B+G


ps: Moje malo obilježavanje - 1 200 post na blogu...I više od deset godina na blogu, jasno uz pauze i prekide...Ljub, L+B+G

ps 2: Na dvanaest mjesta u kvartu postavila sam zdjelice sa vodom (kao dvanaest mjeseci u godini) i malo hranice za ptice...Pusa, L+B+G

Vrapčanski potok izdiše...:((((Post je objavljen 25.06.2017. u 21:51 sati.