Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Vrgorski ćupter proglašen nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske



Ministarstvo kulture Republike Hrvatske donijelo je 8. lipnja Rješenje kojim se utvrđuje da umijeće pripreme ćuptera/kumpeta – tradicijske slastice od mošta iz Makarskog primorja, Imotske krajine i Vrgorske krajine od sada ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Predmetno kulturno dobro upisat će se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-6954, a utvrđene su i mjere zaštite ćuptera, radi njegova budućeg čuvanja od nestajanja.

Ovo proglašenje rezultat je prijedloga grupe građana i ustanova s područja Makarskog primorja, Imotske krajine i Vrgorske krajine, a njih ukupno šesnaest sada postaju nositelji zaštite. Iz Vrgorca su to povjesničar Branko Radonić, domaćice Snježana Radonić i Anđelka Jukić koje su dale recepte i proizvode ćupter, profesorica Nataša Zmijarević, kao predstavnica smjera kuharstva Srednje škole Tina Ujevića iz Vrgorca i Turistička zajednica Grada Vrgorca na čelu sa Željkom Opačak.

Vrgorac se zaista može ponositi ovom zaštitom i ne sumnjamo da će to doprinijeti još boljoj ponudi ove starinske slastice od mošta na ovogodišnjoj Biklijadi, ali i kroz cijelu godinu. Neka to bude prvi korak zaštite od nestanka jednog važnog primjera naše baštine kojemu su se, često kao jedinoj slastici, veselile generacije naših predaka.

Post je objavljen 20.06.2017. u 14:23 sati.