Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Gorući grm

Večeras sam na HBO 3 pogledala prvi od tri nastavka odlične serije 'Gorući grm', trodijelnu dramsku miniseriju koju režirala poljska rediteljica Agnieszka Holland. 'Gorući grm' do sada je najambiciozniji i najskuplji projekt HBO-a Europe, a meni zanimljiv je govori o 69 godini, i češkom studentu Janu Palachu, koji se spalio protestirajući na taj način najviše protiv sovjetskog vojnog prisustva u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Serija 'Gorući grm'

Agnieszka Holland nominirana je za nagradu Oscar za filmove 'Angry Harvest' i 'Europa, Europa', apsurdnu kroniku židovskoga dječaka što je prošao staljinistički preodgoj i elitnu školu Hitlerove mladeži, koji je ovjenčan nagradom Zlatni globus. Povremeno režira i nastavke poznatih serija (JAG, Zaboravljeni slučaj, Žica, Treme). Njezin zadnji dugometražni film 'In Darkness' (2011.) nominiran je za nagradu Oscar u kategoriji najboljega stranoga filma.

'Gorući grm', za koji je scenarij napisao Štěpán Hulík (r. 1984.), istražuje posljedice Palachove žrtve i začetke normalizacije u okupiranoj Čehoslovačkoj. Junakinja priče odvjetnica je Dagmar Burešová (Tatiana Pauhofová), povijesna osoba koja zastupa Palachovu majku Libuše (Jaroslava Pokorná) i brata Jiříja (Petr Stach) u naizgled beznadnom slučaju. Tužba se protivi skandaloznom klevetanju Palacha od strane zastupnika Viléma Novog (Martin Huba) koji je obezvrijedio Palachov čin na sastanku Komunističke partije u Českoj Lípi u lažnom priopćenju o takozvanom „hladnom plamenu“ i groznoj zavjeri koja je navodno obmanula mladoga studenta.

Borba za slobodu, moralni princip i izdržljivost u vremenu očaja doveli su do ujedinjenja uspavane i ugnjetavane nacije. Dvadesetogodišnjica Palachove smrti inspirilala je jednu novu generaciju studenata da počnu proteste koji su doveli do pada komunizma u Čehoslovačkoj, kao i do pada Željezne zavjese u Europi. Odvjetnica Dagmar Burešova, koja je život provela braneći procesuirane vođe opozicije, postala je prva ministrica pravosuđa u slobodnoj Čehoslovačkoj.

Svakako preporučujem ovu divnu seriju; možda je ima i na HBO-u na zahtjev....Gorući grm u Bibliji se spominje u Knjizi izlaska 3,1-6. Bog prema Bibliji, javio Mosiju u vatri koja je razgarala grm, ne sagorjevajući ga....Prema jednom tumačenju, pomišlja se na rutvicu, budući da lišće te biljke izlučuje hlapljiva, lako zapaljiva ulja. Pri paljenju toga ulja grm uistinu ne sagorjeva, ali se u hipu ugasi.
Za srednjovjekovnu Crkvu je grm koji gori, a dogorjeti ne može, bio simbol Djevice Marije koja je rodila Krista, ali joj je djevičanstvo ostalo netaknuto.
Vatra je i simbol čistoće, čistilišta - u kojoj izgara sve ono loše i nevaljano, a rađa se novo i bolje....
Govoreći o Božjim objavama, s posebnom se ljubavlju spominje svjetlo, vatra, munja i grom, kao simboli neshvatljive Božje prisutnosti.


Toliko za danas. Imamo novu ministricu vanjskih i europskih poslova....Živjelo preslagivanje.....(ako ćemo se šaliti)....Na nosić izlaze...:(((((


Goldie spava, i nadam se da je ove vrućine neće pokositi...Za sada se srčeko drži....Vole vas L+B+G
Post je objavljen 13.06.2017. u 00:12 sati.