Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nediljkonedic

Marketing

Općina Vrbanja

Smještena je na jugoistoku Vukovarsko-srijemske županije na granici sa Srbijom između rijeke Save, obronaka Fruške gore, autoceste Zagreb-Lipovac i pruge Vinkovci-Brčko. Površine je 191 km2. U njezinu su sastavu naselja Vrbanja, Soljani i Strošinci. Stanovnika je manje od 5.000. Vrbanja se prvi puta spominje 1443. kao Possesio Werbanya. Godine 1536. osvajaju ju Turci. Formiranjem Vojne krajine sve do 1808. bila je pod upravom Petrovaradinske pukovnije i Brodske regimente.
Na području općine dvije su osnovne škole, „Mara Švel Gamiršek u Vrbanji i „Josip Kozarac“ u Soljanima, te područna škola u Strošincima, zatim KUD-ovi „Posavac“ Vrbanja, „Andrija Pekar“ (slovačka manjina) i „Slavonija“ Soljani te „Seljačka sloga“ Strošinci, Udruga stvaratelja u kulturi „Possesio Werbanya 1443“ Vrbanja, Udruga žena „Poticaj“ Vrbanja, SRU „Spačva“ Vrbanja“, ŠRU „Štuka“ Soljani, nogometni klubovi „Vrbanja“, „Slavonija“ Soljani i „Srijemac“ Strošinci.



Kulturne priredbe su „Kulturno proljeće“ Vrbanja i „Dani Slovaka u Soljanima“ (od 2010.). Kod Soljana su uz rijeku Studvu ostaci srednjovjekovne utvrde Zvjezdangrad. U Vrbanji je župna crkva Preslavnoga imena Marijina, u Soljanima područna crkva Pohođenja BDM, a u Strošincima područna crkva Preobraženja Gospodinova. Poznate osobe rođene u ovim trima mjestima su Miss Universe Hrvatske za 2012. Elizabeta Burg, povjesnik i književnik Ivan Ćosić, političar Matej Janković, pravnik i političar u BiH Milan Katičić, političar i pisac Ante Kovač, redatelj i pjesnik Marko Landekić, sociolog prof. dr. sc. Zvonko Lerotić, kulutrni djelatnik Mato Medvedović, političar Josip Purić, boksač Hrvoje Sep,književnica Mara Švel Gamiršek i političar Tihomir Zovak.

Zemljopisac


Post je objavljen 07.06.2017. u 00:18 sati.