Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/aneta

Marketing

VrteškaKad bi se šetao krupnim koracima po stazi u vrtu ispred malog seoskog župnog dvora,
ponekad bi mu palo na pamet pitanje: »Zašto li je bog stvorio to?« I uporno bi se domišljao, zauzimajući u mislima božje mjesto i gotovo uvijek nalazio je odgovor. To nije bio čovjek koji je u poletu pobožne skrušenosti mogao prošaputati: »Gospode, tvoje se zamisli ne mogu prozreti!« On je mislio: »Ja sam božji sluga, pa sam dužan da saznam razloge njegovih postupaka i da ih naslućujem, ako ih ne znam.«
Guy de Maupassant - Izabrane novele«Vrt je bio veoma lijepo uređen, ograđen malom bijelom ogradom.On je tu već dugo bio i pričali su o vrtu i održavanju i tako, o čemu već susjedi razgovaraju...

Pripadala je onima koji sa posebnom pažnjom i usrdnošću njeguju svoj život i svoju budućnost kao neki veliki povrtnjak. Nije bila od onih što će trčke život propustiti. Imala je plan za sebe. Imala je snove, i željela je njihovo ostvarenje. Zato je pažljivo osluškivala svaku njegovu riječ, kretnju i namjeru i u datom trenutku, kada je procijenila da je to prikladno i moguće, poželjela je rajsku baštu maštajući o njemu u vrtovima snova.

On je bio uvjeren da dobro poznaje žensku ćud, njene želje i namjere i bio je prilično oprezan, čak rezervisan prema njima.

U tom malome vrtu zasutom mekom svjetlošću, njegove voćke, zasađene u redovima, bacale su na stazu sjenu svojih debelih stabala bogato zaodjenutih lišćem. Vrtovi su oduvijek bili idealno mjesto za tajne sastanke, za ljubovanje u dubokoj sjeni velikih krošnji, znala je ona, ali i za osamu, odmor i promišljanje, mislio je on. Zato joj je i dodijelio molitveni vrt, baštu za kontemplaciju, a ona se, neshvatljivo svemu, predala u ruke grešničke.

Božji sluga naslućuje razloge svih postupaka
.Post je objavljen 04.06.2017. u 19:09 sati.