Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

Fiumare 2017

Prvi dan lipnja svečano je otvoren 6. po redu Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije – Fiumare 2017 uz počasni defile Bokeljske mornarice, Gradske straže Bakar, Bakarskih kapetana i gospode, Gradske glazbe Trsat, Udruge Kapetana Kraljica mora i nastup folklorne udruge Dubašnica.

2. lipnja, u 22 i 30 sati, u akvatoriju ispred Gata Karoline Riječke uprizorila se rekonstrukcija povijesnog događaja, koji se dogodio 3. srpnja 1813. godine kada je flota engleskih brodova napala Rijeku, a u spašavanju grada od razaranja flote glavnu ulogu je odigrala Karolina Riječka (Karolina Belinić) koja je barkom došla do brodova i molila admirala Freemantlea da prekine napad, a u tome prikazu su sudjelovati brodovi „Kraljica mora““ i drugi koji su se vratili sa regate , kao i tradicijske barke. Tada je Rijeka bila pod francuskom vlašću.

Školski brod Vila Velebita Dva. (Ovaj brod je izgrađen 1956. u Zadru i plovio je prvo pod imenom Kali, a 1973. g. Jadrolinija ga poklanja Pomorskoj školi u Bakru. Dobio je ime u znak sjećanja na stari školski brod Vila Velebita kojeg je škola imala u razdoblju od 1908. godine do talijanske okupacije 1941.)



Kraljica Mora (Vela Luka 2009. g.) kreće na plovidbu.



Stari drveni brod Otac Roko (izgrađen je 1939. godine u mjestu Slatine pokraj Trogira) se vraća sa putnicima, a Vila Velebita II isplovljava.



Na više mjesta se jede i pije, bilo je i lovranskih trešanja i palente.


Ovakvih barki je prije 100 g. bilo puno više, naravno bez motora.


Riba pirka (vuk, špijun, lat. Serranus scriba) nas promatra.


Promatramo plov brodova i barki sa terase terminala.


Sunce zalazi za vrhove Ćićarije.





Na šetnici Molo Longo je puno ljudi, a na +23°C je ugodno šetati uz more.


Fotke za povećati:


Kraljica mora i drugi se vraćaju u luku.


I bracera na poštanskoj marki.












Post je objavljen 03.06.2017. u 20:17 sati.