Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIPREMA SE 14. DRVNO TEHNOLOŠKA KONFERENCIJA U OPATIJI


DRVO JE PRVO
- SVI KOJI OSJEĆAJU VAŽNOST SVOG PRISUSTVA DOĆI ĆE NA 14. KONFERENCIJU


Prema informacijma iz HRVATSKOG DRVNOG KLASTERA ministar poljoprivrede dipl.iur Tomislav Tolušić otvorit će 14. Drvno-tehnološku konferenciju koja se prema planu treba održati u Opatiji u hotelu Četiri opatijska cvijeta, 5. i 6. lipnja, s početkom u 10 sati.Vlada RH na sjednici 27. 4. donijela je ODLUKU O DONOŠENJU STRATEGIJE RAZVOJA PRERADE DRVA I PROIZVODNJE NAMJEŠTAJA REPUBLIKE HRVATSKE 2017. – 2020. S AKCIJSKIM PLANOM PROVEDBE 2017. – 2020. Odluka i Strategija objavljeni su u NN broj 44/2017.Odluka je stupila na snagu danom donošenja 5.5. 2017. a potpisao ju je premijer RH mr. Andrej Plenković.
Očekuje se da će na konferenciji aktivno sudjelovati i suradnici ministra Tolušića koji će predstaviti zakonodavstvo i provedbu strateških dokumenata.

Na konfereciju će doći i Uprava Hrvatskih šuma i voditelji podružnica!
Hrvatske šume su glavni partner drvoprerađivačkoj industriji, stoga se njihovom prisustvu u Opatiji oduvijek pridaje odgovarajući značaj. ˝Na Drvno-tehnološku konferenciju osobno dolazim već niz godina i zadovoljan sam mogućnošću da s predstavnicima industrije, odnosno našim kupcima razmijenimo stajališta i nove ideje koje mogu unaprijediti našu suradnju˝, ističe Krunoslav Jakopčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, dodajući da će biti u reprezentativnom sastavu jer će osim Uprave i komercijalnog sektora u radu konferencije sudjelovati voditelji podružnica, a drugi dan konferencije i predstavnici komercijala u podružnicama.

Šumarski fakultet pokrenuo projekt o stručnom nazivlju!
Već tradicionalno DTK služi za intenziviranje međusektorske suradnje kroz pokretanje novih tema i razvojnih izazova. Ove godine Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji je ujedno i suorganizator, u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavlja novi projekt kojim će se novelirati strukovno nazivlje, odnosno isto prilagoditi okruženju 21. stoljeća. Jedan od suorganizatora je i Hrvatska komora inženjera šumarstva i i drvne tehnologije koja također provodi niz razvojnih projekata i dio javnih ovlasti predviđen sektorskim zakonodavstvom.

Ekonomski institut istražuje klastere! Predstavljeno će biti niz projekata iz područja R&D!
Budući da u drvoprerađivačkom sektoru djeluje više operativnih klastera, kao i uspješan klaster konkurentnosti, Ekonomski institut iz Zagreba priprema prezentaciju rezultata svojih istraživanja u kojima je analizirao učinke klasterizacije u drvoprerađivačkom sektoru uz navođenje određenih preporuka. Teme konkurentnosti sektora su vrlo aktualne na EU razini, posebice u kontekstu 4. industrijske revolucije u kojoj značajnu ulogu trebaju imati roboti, primjena novih materijala i smart tehnoloških rješenja. Neki od primjera takvih i sličnih R&D projekata bit će predstavljeni na konferenciji.

Sektor šumarstva zanimljiv Svjetskoj banci i HBOR-u!
Partnerstvo između Hrvatskog drvnog klastera i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) proteklih godina dovelo je do većeg korištenja financijskih sredstava iz portfelja HBOR-a, a drvoprerađivački sektor je i tradicionalni korisnik mnogih izvoznih alata domaće razvojne banke. S druge strane, međunarodne financijske institucije, poput Svjetske banke, prepoznaju važnost tradicionalnih industrija, primjerice na šumi baziranih industrija, i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i CIRAZ-om dubinski analiziraju kapacitete na domaćih šumi baziranih industrija i razvijaju nove strateške dokumente, čiji prijedlozi će biti predstavljeni na konferenciji.

Gradnju drvom predstaviti će austrijska tvrtka Holzcluster.
I ove godine bilježi se veliko zanimanje za konferenciju iz inozemstva. Uz već tradicionalno sudjelovanje zemalja EU (Italija, Njemačka, Austrija, itd.), značajan interes zabilježen je iz Mađarske. Na EU razini gradnja drvom predstavlja jednu od top tema, kod koje su najbolji rezultati ostvareni u Austriji. Stoga će štajerski Holzcluster sa sjedištem u Grazu predstaviti najbolje prakse. U Opatiji se također očekuju i renomirani austrijski i domaći arhitekti koji su ostvarili relevantna i referentna iskustva u području gradnje drvom.

Mnogi dobavljači tehnologija i opreme LIGNA doći će u Opatiju na 14. Konferenciju!
Tematske cjeline na konferenciji uključiti će i predstavljanje najnovijih tehnoloških trendova koji se upravo ovaj tjedan prikazuju na najvećem svjetskom sajmu tehnologija LIGNA u Hannoveru. Glavni sponzori konferencije izlažu na sajmu LIGNA, stoga će dio njih u Opatiji također prezentirati svoje ovogodišnje novitete i inovativna rješenja. Dobavljači tehnologija dolaze iz područja strojne obrade drva, primarne prerade, sušenja, energije iz drva, proizvodnje pločastih materijala itd.

Pokroviteljstvo Predsjednice RH, Sveučilišta u Zagrebu i niza ministarstava!
Visoka razina skupa i stručni značaj konferencije svake godine dobiva potvrdu od strane nadležnih institucija, stoga ovogodišnje pokroviteljstvo dolazi iz Ureda Predsjednice RH, Hrvatskoga sabora, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te iz ureda rektora Sveučilišta u Zagrebu. Najavljen je dolazak predstavnika i drugih državnih institucija, a posebice onih tijela koja su zadužena za veću uporabu drva na domaćem tržištu, što je bila jedna od permanentnih tema na dosad održanim Drvno tehnološkim konferencijama. Na 14Drvno tehnološkoj. konferenciji će se sudionicima obratiti i Domagoj Hajduković potpredsjednik Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora.


Kroz logotipove može se pročitati tko su 1.organizatori, 2. suorganizaatori 3.partneri 4. pokrovitelji i 5. sponzori 14. DRVNO TEHNOLOŠKE KONFERENCIJE koja se priprema u Opatiji:




Post je objavljen 30.05.2017. u 05:35 sati.