Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Nevada – 'u bitki rođena'

Nevada je država dalekog 'Divljeg Zapada', druga država po redu (prva je Zapadna Virginia), koja je ušla u Uniju tijekom Američkog građanskog rata. Tijekom Američkog rata u vojsku Unije Nevada je podigla pod oružje oko 1 200 vojnika, dočasnika i časnika.

Međutim, postrojbe vojske Unije podrijetlom iz Nevade nisu sudjelovale u izravnim sukobima s vojskom Konfederacije. Glavna zadaća postrojbi iz Nevade bila je zaštita granica prema još neotkrivenim i neistraženim područjima pod nadzorom indijanskih plemena (Paiute, Shohone i Washoe).

Zajedno s postrojbama iz Californie, postrojbe Nevade prodirale su duboko na područje pod nadzorom već prije narečenih indijanskih plemena što je dovodilo do čestih žestokih sukoba.

Konjanički odredi iz Nevade poznati su po žestokim sukobima s najboljim lakim konjaništvom koje je povijest ratovanja ikada zapamtilo na američkom kontinentu (konjanici Paiuta i Shoshona) stekli su nadimak 'Jahači rumene kadulje', a ti vojnici nemali put gledali su predivno svitanje zore iznad Sierre Nevade (Snježne Planine).


zora iznad Sierre Nevade

Ponosni i slobodoljubivi Shoshone nisu željeli svoju slobodu prepustiti tim suncem opaljenim plavim jahačima rumene kadulje i žestoki sukobi bili su neizbježni.




Post je objavljen 29.05.2017. u 20:48 sati.