Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/aneta

Marketing

Uzajamnost ili Život je ..


Sposobnost razmjene misli i osjećanja dvije osobe na daljinu, bez posredovanja nekog medija naziva se telepatija.

Prvi put je uvedena na sveučilištu u Kembridžu pred kraj 19 st.kada je osnovano društvo za psihička istraživanja.
Vijek kasnije razmjena misli se počinje odvijati između čovjeka i mašine primjenom biometrijskih senzora koji o korisnicima mogu saznati puno više nego što oni i sami znaju (podaci o radu organa, temperatura, pritisak, i sl.) To su još uvijek zatvoreni sistemi, ali neće proći mnogo vremena kada će nam pametni uređaji, dok tipkamo prstom po displeju, izbaciti reklamu o hrani koju smo toga trenutka poželjeli...
Koliko će nam tehnologija u budućnosti zagledati ispod kože? Hoće li prikupljati naše misli i prije nego ih odlučimo iskazati. Hoće li tako prestati potreba za stručnjacima ili bojazan od "odliva mozgova"?
Hoćemo li poslije toga ostati isti oni ljudi?

Život je kako kad, nekad siv nekad žut, ali uglavnom, život je kad si živ.
A kada smo živi?

Uprkos nastojanjima da se život vodi po svom, malo je mogućnosti za odmak od stvarnosti.
Danas je, na primjer, malo žena koje će svoj život svesti na dugi zanos porodiljskog zadovoljstva sobom, koji će je na sasvim prirodan način sačuvati mladom i nerazvijenom, kakva je bila žena u vrijeme uvođenja telepatije na sveučilište. Ona se danas neće odreći pametnih uređaja, posla, rada na sebi i posvećenosti sebi u zamjenu za život koji će se svesti na godine u kojima se ništa neće događati, osim djece koja će dolaziti na svijet, život u kome ništa neće imati bilo kakvu važnost osim tjelašaca te djece.
To je život koji je i muškarca toga vremena držao u bujnoj tjelesnoj uzbuđenosti povezanog sa ženom. Tolika je bila važnost porodice i prožetost tjelesnim žarom rađanja i vaspitavanja svoje djece da nisu mogli u cjelini izraziti svoju ličnost niti postati jedne određene individue. Uzajamnost je bila ključna riječ takvog života.
Danas je primarna individualna određenost, dok je porodica na nižem nivou prioriteta, a u zajedničkom životu, ukoliko on postoji, nedostaje ta ključna riječ - uzajamnost.

Odijeljen od porodice, čovjekov život je iščupan od korijena i posađen u neplodno tlo. To je život sa prividom da se u njemu može vratiti svome Ja, a stvarno se udaljava od Njega, od Sebe u obuzetom mrtvilu nemilosrdnog presađivanja.

Definicija čovjeka se ubrzano mijenja ne samo u filozofskom i duhovnom smislu, već i u smislu njegove fizičke pojavnosti. Budućnost će imati 2u1 ljude, poput mnogobrojnih istoimenih reklama proizvoda, ali u svom najstrašnijem obliku.

Život je kad si živ.
Post je objavljen 29.05.2017. u 19:26 sati.