Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Mark Haddon: "Bolna točka"

Čini se da sam u razdoblju od protekla dva mjeseca samo čitala obiteljske drame – roman iz naslova tematski također pripada istom žanru. Autor Mark Haddon, osim ovog romana, najpoznatiji je po romanu „Neobičan slučaj sa psom u noći“.

U središtu je radnje George Hall, šezdesetjednogodišnjak koji se nalazi u mirovini, u dvorištu gradi umjetnički atelje i pokušava naći svoje mjesto u svijetu koji sve manje razumije. Umjesto toga, na svom boku nalazi zlokobnu leziju, koju on odmah, unatoč informaciji liječnika da se radi o bezopasnom ekcemu, dijagnosticira kao rak. Ta činjenica, kao i činjenica da zatječe svoju suprugu Jean u krevetu s obiteljskim poznanikom, gura ga preko ruba ludila.

Da njegovo stanje prolazi nezamijećeno, nije niti čudo – Jean radi pola radnog vremena u školi, što joj ostavlja dovoljno prostora za preljubničke aktivnosti s jednim od muževih bivših kolega. Njihova zajednička kći Katie se nakon neuspjelog braka, iz kojega ima sina Jacoba, upušta u novu vezu i planira novi brak s posve neprikladnim Rayem, koji kao prizeman tip koji voli sport, zabrinutim roditeljima nikako ne izgleda kao dobra prilika za tankoćutnu Katie. U međuvremenu, Katien brat Jamie vodi prešutnu bitku s roditeljima oko svoje homoseksualnosti.

Naravno da čitava situacija posve eksplodira u najaneprikladnijem mogućem trenutku – pred cijelom rodbinom i svim prijateljima na Katienom vjenčanju, pretvarajući ovaj roman tako iz obiteljske drame u gorku crnu komediju.

Ako svedemo fabulu na zajedničke nazivnike, dobit ćemo spomenik starenju, krizi srednjih godina, odnosima roditelja i djece, neizlječivoj bolesti i mentalnoj nestabilnosti, koja, kako se čini, niti ne mora imati neki pravi, opipljivi povod.


Post je objavljen 02.06.2017. u 08:57 sati.