Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

J. K. Rowling – John Tiffany – Jack Thorne: „Harry Potter i ukleto dijete“

Dugo nisam pisala blog, pa se nakupilo barem desetak pročitanih knjiga, od kojih sam neke čitala po drugi put („Barrayar“ i „Cetagandu“ Lois McMaster Bujold, i opet sam uživala, bacila sam oko na „Sukob“ Elisabeth Badinter i još na neke ljubiće koje imam u vlastitoj zalihi), a neke sam tek sad ugledala.

Za razliku od inače, ovoga puta imam prilično dobro opravdanje – čeka me novo upuštanje u izazove majčinstva, koje je i ovoga puta došlo sa svojom garniturom problema. Međutim, nadam se da će i ovoga puta biti vremena za nešto čitanja.

„Harry Potter i ukleto dijete“ je, za one koji ne znaju, drama koju potpisuje Jack Thorne, a u izdanju Algoritma je objavljen novi izvorni predložak napravljen u suradnji J.K. Rowling, Johna Tiffanya i Jacka Thornea, koji je i predstavljen u velikoj reklamnoj kampanji kod nas nedugo prije nego što će Algoritam trajno zatvoriti svoja vrata.

U ovoj priči, Harrya, Hermionu i Rona pratimo kao odrasle ljude – Harry je djelatnik u Ministarstvu magije, Hermiona je ministrica, a Ron je postao trgovac psinama – njihova djeca Albus i Rose se prvi put upuštaju u pustolovinu zvanu Hogwarts. Međutim, prezreni Albus koji ima vrlo loš odnos sa svojim ocem Harryem, postaje Slytherin, a ne Gryffindor, što njegovi roditelji priželjkuju. Da bi stvar bila još gora, najbolji prijatelj mu postaje Scorpius Malfoy, sin Harryeva neprijatelja Draca Malfoya.

Ne želim vam odavati daljnje dijelove priče da vam ne bih upropastila čitanje, ali prije nego što se upustite, razmislite o svom generalnom stavu oko čitanja drama i scenarija…

Naime, moram priznati da se, iako se ova knjiga, zato jer je lišena svog pripovijedanja i opisa, čita lako i brzo, odlikuje nedostatkom šarma koji uvijek pripisujem serijalu knjiga o Harryu Potteru – vjerojatno zato što joj već spomenuti nedostajući opisi i pripovijedanje daju uvjerljivost koji samim dijalozima nedostaje.

Neovisno o tome, zbog sadržaja zapleta i načina na koji su izvedeni neki tehnički detalji u priči, vjerujem da bih nevjerojatno uživala vidjeti ovu knjigu postavljenu na kazališne daske, pa se nadam da ću to jednom imati i priliku doživjeti.



Post je objavljen 29.05.2017. u 08:06 sati.