Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/stankagj

Marketing

Halucinacije (I)

Za izgradnju samopouzdanja kod djece neobično je važno da roditelj svome djetetu vjeruje, i da vjeruje u njega, što je u Janinu odgoju izostalo. Njenoj je majci je bilo jedino važno da ona iz škole donosi petice.


Čak ni u halucinaciji svoje majke Jana nije pozitivan lik, već špijun, izdajica svoje zemlje; netko kome se ne može vjerovati. Drugi je svjetski rat i opasnosti kojima je njena majka izložena, ne utječu na majčinu sigurnost, jer, čini se da se ne boji. Jedino što ju zabrinjava, Janino je priklanjanje neprijateljskoj strani. Kao i u stvarnosti, majka se uvijek oslanjala na dojam i njene su odluke ovisile isključivo o njemu. Očigledno, ni u svojem bulažnjenju nije odviše naklona svojoj kćeri, po čemu bi se dalo zaključiti kako ljudski mozak, bez obzira u kojem je stanju, kad funkcionira lucidno, kao i kad je u kemijskom disbalansu, svoje konstatacije donosi na temelju davno stvorenih predodžbi . Budući da ni kroz majčino fantaziranje Jana ne može biti unaprijeđena u svome postojanju, funkciji, biti, ostaje na mjestu gdje je oduvijek i bila, osoba kojoj ne treba vjerovati. Njena pak mati, u situaciji u kojoj jest, ostaje dosljedna sebi.
Jana je čitav svoj život imala osjećaj da se treba dokazivati, kako bi mama uvažila, ili uopće primijetila njezinu istinsku vrijednost, i premda nije imala potrebu za time, moguće je to podsvjesno ipak činila, a svaki je njezin uspjeh redovito bio popraćen tračkom sumnje.
Za izgradnju samopouzdanja kod djece neobično je važno da roditelj svome djetetu vjeruje, i da vjeruje u njega, što je u Janinu odgoju izostalo. Njenoj je majci je bilo jedino važno da ona iz škole donosi petice. Nije tražila uzrok tome zašto djevojčica odbija učiti, za nju su jedini dokaz pameti, bile dobre ocjene.
Janu takav nepravedan odnos roditelja prema njoj prati sve do njezine zrele dobi, no otkako je odrasla, u stanju je to razumjeti, kao i nositi se s time.
Njena se majka i sada, u svojoj halucinaciji pita 'Kako je to moguće?', kao što se pitala nekoć: 'Kako to da su tvoje ocjene bile tako loše, a sada si odjednom tako uspješna?'. Gotovo da nije vjerovala činjenicama, kao pokazatelju Janine sposobnosti. U ono pak vrijeme nije razumjela da njezino dijete ne želi učiti zato što mu je školsko gradivo suviše dosadno, već je to doživljavala kao neposluh, zbog čega ju je surovo kažnjavala.
Post je objavljen 27.05.2017. u 11:13 sati.