Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Ohajo (Ohio) – zemlja kestena

Ohajo je tijekom Američkog građanskog rta odigrao vrlo važnu ulogu na strani država Unije. U to doba populacija Ohaja je bila u stalnom porastu, pa je tako Ohajo pod oružje pozvao oko 320 000 vojnika, dočasnika i časnika.

Iako je Ohajo bio na strani Unije vojnički, politički je južni dio države bio protiv tadašnjeg (njegove politike) predsjednika Lincolna. Unatoč tomu Ohajo je bio raj i 'zemlja spasenja' za odbjegle robove Juga.

Ohajo je rodna država tri velika generala Američkog građanskog rata (Ulysses S. Grant , William T. Sherman i Philip H. Sheridan). Tijekom rata poginulo je oko 7 000 vojnika, dočasnika i časnika iz postrojbi Ohaja.

U Ohaju je bio veliki vojni zatvor za vojnike Konfederacije, pa je tako kroz njega prošlo gotovo 15 000 vojnika, dočasnika i časnika vojske Konfederacije. Njih oko 300-tinjak umrlo je od groznih zatvorskih uvjeta i pokopani su na groblju nedaleko zatvora.

Država Ohajo još i danas uređuje te brižno čuva i održava groblje umrlih vojnika Konfederacije. Naziv države potječe od riječi starosjedioca (pleme Iroquois – Irokez) 'ohi yo' što bi u prijevodu označavalo 'veliku rijeku'.

 photo Ohajo AGR.jpg

Post je objavljen 21.05.2017. u 15:16 sati.