Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Minnesota – sjeverna zvijezda

Minnesota je pradomovina Sioux plemena koji vuku korijene od još starijih starosjedioca Minnesote, a to su narod Chippewa. Minnesota je početkom građanskog rata, kao država, jedva napunila tri godine postojanja.

Kao najmlađa država Unije Minnesota je prva podigla vojsku na oružje i poslala svoje postrojbe na poziv Lincolna. Iz Minnesote je ukupno pod oružje stavljeno oko 25 000 vojnika, dočasnika i časnika, a to je bila polovica od muške populacije tadašnjeg stanovništva Minnesote.

Još impozantnija brojka odnosi se na 'crnu' mušku populaciju. Naime, u Minnesoti u to doba živi svega 259 crnaca oslobođenih robova (muškaraca, žena i djece). Dakle u Minnesoti je oko 100 muškaraca crnaca u dobi iznad 18 godina ... svih 100-tinu tih muškaraca dragovoljno se odazvalo u vojsku i stavilo pod oružje.

Tijekom strašne i veličanstvene bitke kod Gettysburga, 1. pješačka pukovnija Minnesota prva se sudarila s pješaštvom Konfederacije, pa iako je odnos bio 5 prema 1 u korist Konfederacije, pješaštvo Minnesote nije uzmaklo i uspjelo je zadržati svoje bojne položaje.


elitna 'željezna brigada' (Crni šeširi) u jurišu kod Gettysburga


Post je objavljen 19.05.2017. u 21:04 sati.