Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/dnevnikjednerazvedenice

Marketing

Love Will Tear Us Apart


U spomen na Iana Curtisa (15 July 1956 – 18 May 1980)

"Joy Division engleski je post-punk band formiran nakon eksplozije punka u Engleskoj. Joy Division je bio prvi band punk pokreta koji svojim glazbenim izričajem više nije naglašavao srdžbu i energiju nego ugođaj, ekspresiju i izražavao raspoloženje, čime je udario temelje alternativne glazbe 80-tih godina. Usprkos dosta tvrdom i sirovom početku kojim se nije razlikovao od drugih punk bandova na tadašnjoj sceni, Joy Division je, nakon što je u svoju glazbu uključio i sintisajzer sve više naglašavajući melodioznost prožetu introvertnim i melankoličnim tekstovima frontmena grupe Iana Curtisa, usmjerio dio punk pokreta prema alternativnoj glazbi kasnijih godina." Wikipedija


S glazbom Joy Divisiona susrela sam se još kao šesnaestogodišnjakinja u kultnom klubu " Jabuka" - danas zadnjoj crti obrane zagrebačke underground scene.

Joy Division hipnotički me privukao melankoličnim i depresivnim raspoloženjem kojim odiše njihova glazba, a koja je tada u potpunosti bila u suglasju sa svim onim teškim emocijama (odrastanja) koje sam kao tinejđerka nosila u sebi.

Bila je to ljubav na prvi zvuk i prvi stih (Love, life makes you feel higher), a ista snažno traje još i danas.

U pjesmama Iana Curtisa snažno se može osjetiti sva kompleksnost uzburkanog unutarnjeg svijeta kojim je vrludao te se ujedno mogu pronaći sve one bitke kroz koje uglavnom više-manje svi prolazimo, ponekad pobjeđujući, a ponekad gubeći (sebe).

Nažalost, Ian Curtis svoju bitku izgubio je prerano. Umro je na današnji 1980.

Iza njega ostao je jedan poseban trag kako u glazbi općenito tako i u suptilnim mikro svjetovima njegovih fanova.


Love Will Tear Us Apart

New Dawn Fades

Post je objavljen 18.05.2017. u 06:16 sati.