Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Michigan – država Velikih jezera

 photo Michigan AGR.jpg

Michigan je država koja se teritorijalno proteže na dva poluotoka koji ulaze u vode Velikih jezera (jezero Michigan i jezero Huron). Naziv države potječe od francuskog iskrivljenog jezika starosjedilaca Ojibwa koji su to područje nazivali 'mishigamma', što pak u prijevodu znači – velika voda (jezero).

Michigan je država Unije koja je bila najudaljenija od bojišnica Američkog rata i država koja je jedina u rat poslala više vojnika nego se od nje tražilo. Dakle, Michigan je pod oružje stavio oko 90 000 vojnika (oko 1 600 slobodnih robova). Obveza je bila do 70 000 vojnika.

Baš kako to uvijek i biva u svakom ratu, oko 15 000 Mišigena nikada se nije vratilo u rodni Michigan, a upravo su tih 15 000 bili ono što će kasnije biti urezano u kamenom spomen obilježju – Cvijet Michigana.

Michigan je dakle podnio žrtvu koju nije trebao, pa je sam predsjednik Unije Lincoln Michiganu zahvalio povikom – Hvala Bogu za Michigan! Iz Michigana je rodom i sam general Georgea Armstrong Custer koji je upravo s konjaništvom zapodjenuo boj s konfederativnim konjaništvom generala Stuarta u bitci kod Gettysburga.
Post je objavljen 16.05.2017. u 20:08 sati.