Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borgman

Marketing

Birati ili staviti pršut na čelo...pitanje je sad

U Gradu pod Marjanom zapravo nema izbora.

Postoji neki bivši gradonačelnik u utrci.
Biva tu i jedan bivši, bivši....
Ima i nekoliko onih koji bi bili kalifi i kalifice umjesto kalifa....
I Borg u meni neće dati glas niti jednom (-oj) od njih.

Sa velikih plakata nas pogledavaju HDZ-ov jurišnik sa svojom eskadrilom, tek malo moderniziranim plakatom iz doba socijalizma. Onaj Buljov u plavo bijeloj tehnici je isti kao i Mussolinijev iz četrdesetih, (ma može i sa Titove značke za najboljeg učenika) tada je to imalo smisla, ali u doba jeftinog tiska u boji, WTF?...onda još tu ima i nekakvih grupica konspiratora koji se svi nešto smješkaju kamerama, (i gledateljima u facu), kao da nešto znaju, što mi mali smrtnici ne znamo.
Zapravo jedino što me zanima ne znaju. kako zaustaviti prenamjenu svega i svačega u parcele za gradnju, zaustaviti pregrađivanje i gradnju novih trgovačkih kompleksa i centara. Grad od 180 000 duša ima jedan centar veličine Jokera na nekih desetak tisuća stanovnika ( sa skoro u sitnicu istom robom na prodaju). Ekonomska isplativost? Sigurno ne postoji. Ima li iti jedan među njima koji razumije kako je jedno mjesto u trgovačkom centru ubilo DVA u maloj privredi i obrtu.
Ne znaju, jer ih nije briga.Novi centar nudi trakice za presijecanje, vidi se na kilometar, daje cijelu seriju besplatne papice, a kapne i kakva uslugica/pinka za pomoć u papirologiji, dozvolama i svemu onome što je bulumenta stranačkih zamjenika i uhljeba u 20 godina samostalnosti podigla kao barikadu svakom projektu koji ima ispravnu ekonomsku računicu. Ne vjerujete? Pogledajte naslovnice svih dnevnih novina.
Smanjiti broj uhljebljenika i poslušnika u Banovini sigurno, niti jedan od tih sa osmjehom neće uraditi, a neće ni onaj sa pršutom, na čelu. Nisu (nije) prije, pa kako bi to napravili sad? Davati obećanja bez sankcija je u Hrvatskoj nacionalni sport. U civiliziranijim okruženjima, ovo kod nas se zove, trkeljanje. Tamo potpisi kod javnog bilježnika stvarno bole.

Sada već postaje trend i na državnoj i lokalnoj razini, kako bankrotirani pioniri "privatizacije" viču kako samo oni mogu pomoću svog znanja i iskustva promijeniti naše društvo nabolje. U tom Trendu bi se mogao uskoro pronaći i koji Agro.....direktor, barem u utrci za mjesto predsjednika nečega...da nam pomogne, mislim, svojim znanjem i iskustvom.
Pa valjda trebaš biti totalno naivan (da ne bude grublje rečeno), pa vjerovati kako bi netko kojega je "biznis" ispljunuo kao neprofitabilnog/nesposobnog/korumpiranog/neupotrebljivog, mogao biti genijalni lider, pošteni i hrabri vođa, vrijedan radnik, kreator novih dostignuća u razvoju ovoga grada, sa dobrim kompasom u mirenju novca-gladnih frakcija, prema smjeru najboljega za sve. Empatičan prema onima kojima treba pomoć, a nemilosrdan i čvrst prema onima koji žele samo i jedino, uzeti od onih koji su slabiji, kako bi postali jači... i to naravno, ničim ne platiti. Bi li takve biznis izbacio...ili se ne bi ni bavili biznisom, jer razmišljaju o nečemu vrijednijem nego što je njihova fotelja...ne, budimo točni, gu.zi.ca. "Biznismen" , radeći po zakonima "biznisa" ne može misliti na druge. Njemu su drugi, sredstvo. Amen.
Zato biznismene što dalje od politike. I sve koji se "biznisom" diče. Pogotovo onim nositeljima spomenice "Heroj Hrvatskog Privatizacijskog Biznisa 91-e".

Možemo li dobiti kojega koji nije toliko pripametan i preiskusan, po mogućnosti normalan, bez utega dugova, nasilnog ponašanja ili liječenih i neliječenih ovisnosti, i pri tome da ne bude rječit kao lutka na napuhivanje i najodlučniji (najodlučnija) davatelj (davateljica) odlučnog "možda". Molio bih pri tome da ne mijenja mišljenje češće od jednom u 4 godine...

Pošto takvoga na listama nema...neće biti ni mog glasa.
Jednom odlučujem kako neću birati između dva zla ono koje mi se čini manje (Baldasare za ovo si ti kriv, osobno)

Priznajem, kriv sam. Za ovog zadnjeg sam u neimanju pametnog izbora pri prošlom davanju glasa, postupio po načelu biranja manjeg zla i socijademokratsko liberalnim nazorima. Nemam kuglu ni vremeplov, ali je izdao apsolutno sve što je mogao izdati. Kriv sam. Mea culpa. Kilo pepela sam bacio na svoju već sijedu kosu (u povjerenju, je li to dobro za rast?)

Imamo i imati ćemo, one, što smo ih i zaslužili.

Post je objavljen 15.05.2017. u 19:36 sati.