Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Massachusetts – zaljevska država

 photo Massa AGR.jpg

Massachusetts je jedna od trinaest država utemeljiteljica Američkih država, pa se samim time i svrstala na stranu Unije tijekom Američkog građanskog rata. Političari iz Massachusettsa bili su najgorljiviji u zagovoru ukidanja ropstva.

Massachusetts je pod oružje stavio oko 160 000 mornara, vojnika, dočasnika i časnika. Prva postrojba slobodnih 'crnih ljudi' ustrojena je upravo u Massachusettsu. Dakako, radi se o 54. pješačkoj pukovniji USCT kojom zapovijedaju 'bijeli' dočasnici i časnici.


54th Massachusetts

Massachusetts je Uniji bio vrlo značajan izvor streljiva i naoružanja, dakako, čuvena puška 'Springfield' potječe upravo iz Massachusettsa, iz tvornice naoružanja i streljiva 'Springfield Armory'.

Massachusetts je rodna država prve vojne nadzornice medicinskih sestara koje su radile u vojnoj bolnici, Dorothee Lynde Dix. Naime, Dorothea Dix zalagala se da medicinske sestre u vojnim bolnicama ne smiju biti 'atraktivne', već moraju biti odjevene u jednostavne crne ili smeđe haljine, bez nakita i bez šminke i moraju biti u dobi od 35 do 50 godina.

U Massachusettsu utemeljen je i prvi američki crveni križ pod upravljanjem Clarisse 'Clare' Harlowe Barton koju su ranjeni vojnici od milja nazivali 'Anđeo bitke'. Oko 13 000 vojnika, dočasnika i časnika iz Massachusettsa poginulo je tijekom bitaka i umrlo od zadobivenih rana.


Massachusetts


Post je objavljen 15.05.2017. u 18:58 sati.