Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Svečano otvorena Gospodarska zona Ravča - šest ulagača gradi pogone ukupne vrijednosti 132 milijuna kuna



Gospodarska zona „Ravča“, smještena osam kilometara zapadno od Vrgorca, na samom izlazu Ravča s autoceste A1 svečano je otvorena u petak 12. svibnja. Domaćin skupa, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić u svome je govoru naglasio kako je Gospodarska zona „Ravča“ podijeljena u četiri faze od kojih je prva popunjena u svega deset mjeseci njegova mandata zahvaljujući ulagačima koji su prepoznali njezin potencijal. Radi se o tvrtkama Moding Junior iz Pule, SonnenKlar iz Gradca i vrgorskim tvrtkama Mesna industrija „Braća Pivac“, Automehaničarskom obrtu „Bucin“ i Pršutani „Arija“ koje će, prema Pranićevim riječima, u gradnju svojih pogona i pratećih objekata uložiti 132 milijuna kuna i odmah u početku zaposliti 65 radnika, a kasnije i više.
- Da bi danas uopće bili u prilici prerezati vrpcu zaista smo prošli težak put u zadnjih 10 mjeseci u ovom projektu. Izmijenili smo kompletnu projektnu dokumentaciju i dozvole, ishodili uporabnu dozvolu za fekalnu i oborinsku kanalizaciju i predali zahtjev za povrat 1,8 milijuna kuna iz IPARD programa u gradski proračun zadnjih dana zakonskog roka. Uspjeli smo osigurati oko pet milijuna kuna sredstava za dovršetak preostale infrastrukture. Sagrađena je pristupna cesta, raskrižje, elektronaponska mreža. Čvrsto vjerujem u razvojne kapacitete Vrgorca. Trebamo samo više raditi, a manje politizirati. Napraviti svaki dan korak više od prethodnog dana i nikad ne odustati, rekao je između ostaloga Pranić i dodao kako je za rast Zone od izuzetne važnosti gradnja buduće spojne ceste Ravča - Drvenik.
- Za ovu cestu, koja bi povezala zagoru i primorje, ishodovana je građevinska dozvola i nadam se da će nadležni konačno shvatiti da se projektom drveničke luke i tunela kroz Rilić mogu drastično smanjiti ljetne gužve u pomorskom i cestovnom prometu u Splitu i njegovoj okolici. Gradnjom te ceste Vrgorac sa svojom zonom može sigurno postati jedan od proizvodnih i distribucijskih centara ovog dijela Dalmacije, rekao je Pranić.

Pročelnik županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, europske fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić pozdravio je okupljene u ime župana Zlatka Ževrnje i naglasio kako Splitsko-dalmatinska županija mnogo truda i novca ulaže u ravnomjerni razvoj cijelog svoga teritorija.
- U posljednje četiri godine pomogli smo 374 poduzetnička projekta dajući bespovratne pomoći. Pomogli smo i 29 inovativnih projekata koji su služili razvoju poduzetništva, a podržavamo i gospodarske zone poput ove u Vrgorcu i sličnih u Zadvarju i Vrlici koje se trenutno grade i razvijaju. Dolazak investitora i otvaranje radnih mjesta zadržat će ljude na ovom području, rekao je Katavić.

Na otvaranju Zone bili su prisutni i predstavnici ulagača koji će graditi svoje pogone na „Ravči“, a u ime svih njih okupljenima se obratio predsjednik uprave Mesne industrije „Braća Pivac“ Ivica Pivac. U vrlo oštrom govoru Pivac je naglasio da nikada nije upoznao župana Zlatka Ževrnju i njegove prethodnike, iako je Mesna industrija „Braća Pivac“ među nekoliko najvećih u županiji i iako su političarima puna usta poticanja poduzetništva.
- Prilično je žalostan odnos županije prema nama. Nova gradska vlast u Vrgorcu je prva koja je shvatila da poduzetnici nisu baš beznačajni. Dosadašnje vlasti u Vrgorcu i diljem Hrvatske su mislile i misle da su populizam i ideologija najvažniji u lokalnim sredinama. Jeli vjerujete da imamo lokalnog novinara kojega ja ne poznam. Onog koji dijeli ljude na lijeve i desne, ali nije uvidio potrebu da dođe u Mesnu industriju „Braća Pivac“ i vidi čime se mi bavimo. Mi smo se ovdje rodili, nastojimo ostati i ulagati u Vrgorac i graditi u ovoj zoni. Nažalost, ona je davno pokrenuta i deset godina se ništa nije događalo iako je imala cijelo vrijeme direktora. Mi u Zonu ulažemo sto milijuna kuna za gradnju nove pršutane i preseljenje pogona iz Vrgorca. Ulaganja u našemu poslu su jako važna, jer inače stojimo na mjestu i ne napredujemo, rekao je Pivac medijima i okupljenima.



Nakon govora, ulaz u Gospodarsku zonu blagoslovio je vrgorski župnik fra Ivica Omazić, a potom je direktorica Poduzetničkog centra Milka Beus, u društvu gradonačelnika Pranića, županijskog pročelnika Katavića i poduzetnika Pivca svečano presjekla vrpcu i tako simbolično otvorila Gospodarsku zonu „Ravča“.

Na svečano otvaranje Zone na Ravči stiglo je nekoliko desetaka mještana Majića i Ravče, kojima je Gospodarska zona odmah na kućnom pragu. Bili su vidno zadovoljni realizacijom projekta, a jedna ovdašnja mještanka treće životne dobi častila je okupljene domaćim jagodama iz svoga vrta.

Na otvaranje je stigao i predsjednik Gradskog vijeća Rade Bobanac. Nije želio držati nikakve govore, ali nam je u kratkom razgovoru naglasio kako mu je bila čast voditi Gradsko vijeće Vrgorca u vrlo dinamičnom i na trenutke dramatičnom desetomjesečnom razdoblju kada je trebalo izraditi i donijeti na desetke dokumenata ključnih za pokretanje Zone i privlačenje ulagača. Iskazao je nadu da će ovaj projekt zaposliti mlade Vrgorčane, a to je, kako nam reče, vrijedno svakoga truda.

A kako je otvaranje Zone najbolja prilika za reklamiranje u predizborne svrhe, Praniću je došla podršku dati i visoka delegacija MOST-a predvođena saborskim zastupnicima Božom Petrovom, Mirom Buljem i Ivanom Kovačićem. U izjavi medijima Petrov je čestitao Praniću jer je u trenutku kada je sve bilo stalo preuzeo projekt Gospodarske zone „Ravča“ i u deset mjeseci ga realizirao.
- Nije slučajnost da su dvije zone koje se trenutno rade u Splitsko-dalmatinskoj županiji djelo mladih i nezavisnih ljudi, u Vrgorcu gradonačelnika Pranića, a u Zadvarju načelnika Krželja. To dovoljno govori o mladim snagama koje će zaista pogurati ovu županiju s ciljem njezinog ravnomjernog razvoja. I ne samo što je Pranić uspio otvoriti Zonu, već je u nju uspio privući i ulagače koji će na Ravči sagraditi cijeli niz pogona. Kao bivši gradonačelnik Metkovića znam da nije lako gradskoj ili općinskoj vlasti stvoriti poduzetničku klimu, dovući investitore i nagovoriti ih da je baš moj grad ili općina mjesto gdje trebaju ulagati jer će njihov posao od toga imati koristi. A Pranić je u tome uspio i nakon svega deset mjeseci podigao popunjenost Zone od 5% na preko 85% na čemu mu čestitamo, rekao je Petrov. MOST-ov kandidat za župana Miro Bulj istaknuo je da su gospodarske zone poput ove na Ravči izuzetno važne za razvoj Dalmatinske zagore. - Uvijek volim doći u Vrgorac, ovdje imam prijatelje i zato mi je drago vidjeti danas uspjeh gradonačelnika Pranića u izgradnji zone i privlačenju investitora, rekao je Bulj.

Nakon svečanog otvaranja Zone za prisutne je organiziran skroman domjenak u koji su bile uključene nezaobilazne vrgorske jagode, a domaćin Pranić poveo je okupljene kolege, ulagače i novinare na kraći obilazak infrastrukture i uređenih parcela.



Post je objavljen 13.05.2017. u 10:31 sati.