Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Missouri – 'majka zapada'

Missouri je granična država tijekom Američkog građanskog rata koja se proteže uz veliku rijeku zapada Missouri. Nakon odcjepljenja država lojalnih Konfederaciji, Missouri je ostao vjeran Uniji. No, mala skupina pripadnika milicije okupila se kod St. Louisa u vojnom kampu Jackson poradi vojne vježbe.

 photo Missouri AGR.jpg

Okupljanje milicije (milicija je bila poluvojna organizacija tijekom Američkog rata za nezavisnost) isprovociralo je i uspaničilo regularnu pješačku bojnu Unije koja je okružila kamp i razoružala miliciju, te njezine pripadnike kroz grad željela privesti u zatvor.Međutim, u gradu St. Louisu je došlo do negodovanja civila na postupak vojske Unije, te je došlo do naguravanja i meteža u kojem je slučajno ispaljen metak. Panika koja je nastala rezultirala je ubojstvom 28 civila te više desetaka ranjenih (pretežito njemačke nacionalnosti).

Ovakav postupak je dobrano poljuljao odanost Uniji, ali se slobodno može zapisati kako je Missouri ostao vjeran Uniji, no ipak nepotreban masakr civila 'probudio' je simpatizere Konfederacije. Tako je Missouri pod oružje podigao oko 110 000 vojnika, dočasnika i časnika za USA i oko 30 000 vojnika, dočasnika i časnika za CSA.Missouri je zapravo i domovina paravojnih gerilskih, partizanskih, rendžerskih skupina koje opet s vojne točke gledišta nisu ništa drugo do običnih bandita i ubojica. Najpoznatiji takav je Jesse Woodson James kojeg mnogi filmovi žele prikazati kao 'Robin Hooda' Američkog građanskog rata. No ipak, Jesse James ipak je samo obični pljačkaš banaka, razbojnik, bandit i ubojica.


Post je objavljen 11.05.2017. u 20:34 sati.