Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

TOP 5 domoljubnih pjesama

5 Nikita & Papageno – Kapučino u Kninu

Svoj vrhunac cro dance scena je imala u devedesetima, te je očekivano dala svoj obol domoljubnoj pjesmi u Hrvata, te bi bilo nepravedno ako nekoga s nje ne bi uvrstili u Top 5. Za njenog predstavnika na listi je odabrana pjesma „Kapučino u Kninu“ u izvedbi Nikite i Papagena, koja je zbog gore navedenoga u ovom izboru ipak za dlaku dobila prednost u odnosu na respektabilne domoljubne opuse Ive Fabijana i Dražena Zečića. A prednost je dobila i zbog spota snimljenog naravno u Kninu, u kom uz atraktivnu Nikitu moženo vidjeti Papagenovu vještinu rukovanja mačem dok izvikuje imena hrvatskih regija. Stihovi ove pjesme su dokaz da se i najdublje emocije mogu prenijeti jednostavnim riječima:
Hrvatska, moja ljubavi, jedina domovino
Volim te, tvoje planine, more i livade
Hrvatska, moja ljubavi, znaj da uvijek ću tebe voljeti
I zato idemo na kapučino, još jedan kapučino
Kapučino pijemo u Kninu...

4 Jura Stublić – E moj druže beogradski

Pjesma, objavljena 1992., domišljato počinje ljubavnim uspjesima junaka pjesme (naravno hrvatskog vojnika) vezanim uz beograđanke i novosađanke („Lijepe cure beogradske, kako ste se ljubit znale/ Još se sjećam kose plave novosadske moje male“), i pomalo vuče na sjetne ljubavne stvari koje je Stublić radio u osamdesetima, no nastavlja se pominjanjem zajedničkog pjevanja „Zdravo Djevo, kraljice Hrvata“, što je izazvalo nemalo iznenađenje kod mnogih, jer je uvriježeno mišljenje bilo da se radi o zabranjenoj pjesmi, zbog čijeg se pjevanja išlo u zatvor, a po Stubliću ispada da se pjevala posvuda i naveliko, no to bih sad ostavio po strani, kao što pametni i mudri rekli to treba ostaviti povjesničarima, pogotovo onima iz Hrvatskog instituta za povijest. No najupečatljiivji i najdirljiviji dio pjesme je o ratnom susretu nekadašnjih prijatelja na suprotnim stranama, gdje srpski vojnik nikako ne može pogoditi hrvatskog („Pustit ću ti metak prvi, vi budite uvijek prvi/ Drugi ću ti oprostiti, treći će me promašiti“), dok nasuprot tome hrvatski vojnik sve čini da protivničkog vojnika ne upuca, ali ga, valjda uz pomoć Sile, na kraju ipak pogađa („A ja neću nišaniti i Bogu ću se moliti/ Da te mogu promašiti ali ću te pogoditi“). A da je ovakav pjesnički postupak Stublića imao dalekosežan utjecaj vidljivo je i iz patriotske pjesme Dine Merlina „Vojnik sreće“ čiji stihovi kažu: „Ja sam vojnik sreće, mene metak neće“.

3 Miroslav Škoro – Mata

Pjesma koja ima sve (ili skoro sve) što domoljubna pjesma može i treba imati. U njoj se spominju domovinski rat („Onda je došla devedeseta, otac reče sad il' nikada), misa jutarnja, a tu je i više nego poželjna doza žalovanja nad sudbinom NDH („Otac nije za njega ni znao s križnog puta kad se vratio“). A kad se tome još dodaju sastojci tipične za tamburaške pjesme kao što su konji i seoske babe onda dobijemo svehrvatski hit, bez kojeg ne može proći niti jedna poštena hrvatska svadba. Škoro je dao izuzetno veliki doprinos hrvatskoj domoljubnoj pjesmi, za to su dokaz pjesme kao što su „Ne dirajte mi ravnicu“, „Sude mi“ i „Svetinja“, ali među svim tim draguljima domoljubnog glazbenog stvaralaštva u Hrvata „Mata“ zasluženo zauzima posebno mjesto i na ovoj listi dobija prednost u odnosu na ostale navedene pjesme.

2 Milo Hrnić – Kome bi šumilo (more moje sinje)

Još jedna od domoljubnih pjesama s početka devedesetih koja je preživjela test vremena, često izvođena na sportskim priredbama, pogotovo na utakmicama nogometne i rukometne reprezentacije, na kojima je odjekivalo „Kome bi šumilo more moje Sinje da Hrvatske nije...“. U pjesmi je na originalan način vodena masa kao što je Jadransko more iskorištena u domoljubne svrhe, i ne treba se obazirati na prigovore raznih zlobnika da to isto more šumi i recimo Crnoj Gori i Italiji između ostalih, a neki se čak usuđuju upozoriti da je kroz povijest šumilo i hm nekim drugim državama, mada je sasvim legitimno izraziti bojazan kome će šumiti u budućnosti ako se nastavi sa iseljavanjem stanovništva. A i tokom devedesetih je ova pjesma, kad su se u Dalmaciji dešavale stvari kao što su Feral, Dalmatinska akcija, te animozitet navijača Hajduka prema Tuđmanu zbog protežiranja tadašnje NK Croatie, došla kao kec na desetku potvrde pravovjernosti Dalmacije, te njene odanosti hrvatstvu, što je izraženo u stihu „Sve, sve to dobro zna moja Dalmacija!“. Samim tim je vrijednost ove pjesme još veća. Nema sumnje da će se ova pjesma iz davnina i dalje pjevati.

1 Zlatko Pejaković – Nemoj Dunave

Mada je „Tamburica i mandolina“ („Iste smo pjesme, dušo, mi svirali/ Tamburicu ja, mandolinu ti/ Iste su pjesme naše o ljubavi/ U Dalmaciji i Slavoniji/ Dalmacija je branila Slavoniju/ Slavonija Dalmaciju...“) bila izgledan kandidat za uvrštenje na ovu listu, ta čast je ipak pripala drugoj pjesmi koju interpretira Zlatko Pejaković, i ne samo to već je došla na prvo mjesto liste. Kao i u pjesmi na broju 2, i ovdje je u domoljubne svrhe iskorištena vodena masa, ovaj put se radi o Dunavu. Navedenoj rijeci je upućena molba da ne tretira jednako svoje dvije obale:
Nemoj, nemoj, nemoj Dunave
Ljubiti jednako obje strane tvoje obale
Molim, molim, molim Dunave
Desnoj strani budi ti, budi joj nježniji.
Autor pjesme je Mario Mihaljević, koji je nekoliko godina prije Dunava bio i koautor pjesme „Vozovi, vlakovi“ (... k'o naši miješani brakovi/ Neka mi neko pokaže znak/ Gdje voz se pretvara u vlak“). No samo nekoliko godina kasnije odgovor na pitanje gdje voz prelazi u vlak (i obratno) nam je (kao i sam sebi) dao Mihaljević pjesmom „Nemoj Dunave“, koja je na neki način i reakcija na „Vozove, vlakove“.
No nedavno je došlo do još jednog obrata, krajem prošle godine Mihaljević se videom obratio hrvatskim i srpskim poglavarima, koje je nazvao govnarima, te im između ostalog poručio i ovo: „Još ne uspostavismo ni veze što su se srušile još nam se nisu ni ratne suze posušile a vi se kao nešto riječima ćuškate i opet nas jedne protiv drugih huškate?“.
No unatoč navedenim obratima, zbog svoje snage, koja se najviše crpi u isticanju povezanosti prirodnih ljepota Lijepe naše i ljubavi prema domovini ljudi koji u njoj žive, ova pjesma zaslužuje biti na vrhu liste domoljubnih pjesama.


Post je objavljen 09.05.2017. u 23:37 sati.