Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Delaware – prva država

Delaware je još jedna granična država koja je tijekom Američkog rata 'kalkulirala' s odlukom i izborom strane u ratu. Naime, Delaware je prva država koja je ratificirala Ustav Kolonija (13) tijekom Američkog rata za nezavisnost, pa je shodno tomu geslo Delawaraca bilo – Prvi smo ušli u Uniju i zadnji ćemo izaći.

 photo Delaware AGR.jpg

Delaware je vrlo malena država po teritoriju i u doba Američkog građanskog rata imala je oko 110 000 stanovnika. Od toga broja bilo je negdje oko 1500 robova, a ostali su bili slobodni. Na samom početku rata svi su robovi oslobođeni.

Delaware je karakteristična država i po tomu što se ni jedna bitka nije vodila na njezinom području, ali to ne znači da se Delawarci nisu uključili u rat. Tako se na strani Konfederacije borilo oko 11 500 vojnika, dočasnika i časnika, a na strani Unije borilo se oko 12 500 vojnika, dočasnika i časnika (od toga oko 900 oslobođenih crnih robova).Delaware nije ustrojila ni jednu vojnu postrojbu Konfederacije ili Unije, već su se Delawarci odani Konfederaciji borili u postrojbama Virginie, a Delawarci odani Uniji borili u postrojbama Pennsylvanie. To ne znači nikako da su Delawarci bili kukavice, naprotiv, od 65 podijeljenih odličja za hrabrost iskazanu u bitki za Gettysburg, tri odličja ponosno su na svoje grudi primila tri vojnika Delawaraca.

Od 25 000 ukupno angažiranih vojnika, dočasnika i časnika, na jednoj i drugoj strani, više od 1000 poginuli su, a još ih se toliko vratilo s ozbiljnim ratnim ranama. Na kraju, na području države Delaware nalazio se i vojni zatvor Fort Delaware na Pea Patch Islandu u koji su smješteni zarobljeni vojnici Konfederacije.
Post je objavljen 09.05.2017. u 19:58 sati.