Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Kentucky – izgubljen slučaj

Kentucky je bila granična država tijekom Američkog građanskog rata i jedna od država u kojoj je taj rat strogo podijelio čak i braću. Iz Kentuckya je rodom i sam predsjednik Unije Abraham Lincoln, te njegova supruga Mary Tood Lincoln.

Kentucky je bio izuzetno značajan za Uniju, ali i za Konfederaciju, pa su se podjednakim žarom i jedna i druga strana trudile uvjeriti građane Kentuckya da su baš oni njihov izbor. No, Kentucky nikada nije izabrao stranu već je do kraja rata ostao podijeljen.

 photo Kentucky AGR.jpg

Unija i Konfederacija podjednako su novačile građane Kentuckya u redove svoje vojske. Naime, Kentucky je čisti primjer da se u vrijeme kobnih vjetrova rata ne isplati eksperimentirati i pozivati se na neutralnost bez obzira koliko to bila pravedna odluka. Tako je Kentucky svoju parolu – 'Unija, Konfederacija i Kentucky' platio visokom cijenom razaranja i gubitkom ljudskih života.

No, dobro. Ne znam da li bi Kentucky ostao pošteđen da je izabrao 'jednu stranu', ali sam gotovo siguran da bi bio pošteđen razaranja jedne od te strane. Svojom neutralnošću Kentucky je gotovo pozvao i jednu i drugu stranu na vlastito razaranje.


Lorena - pjevali su je podjednako vojnici Sjevera i Juga


Post je objavljen 08.05.2017. u 19:04 sati.