Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RABAC – BISER KVARNERA



PRVI HOTEL PRIJE 128 GODINA!

Rabac je turističko naselje na istočnom dijelu istarskog poluotoka i spada među najposječenija mjesta za odmor u Hrvatskoj.Nazi se uz Kvarnerski zaljev, pet kilometara od Labina i 40 kilometara od Pule, te šezdesetak kilometara od Rijeke.
Rabac je sredinom 19. stoljeća bilo malo ribarsko selo sa nekoliko kućnih brojeva. Zbog lijepe uvale i pitoresknoga kraja posjećuju ga izletnici. Među prvim rabačkim turistima je bio i engleski putopisac i književnik Richard Francis Burton, koji je u Rapcu boravio 1876. godine. U Rabcu se počinju graditi i prvi ljetnikovci, a najpoznatije je zdanje bilo riječke trgovačke obitelji Prohaska, rodom iz Češke, ali je ljetnikovac uništen za vrijeme drugog svjetskoga rata. Prvi rabački hotel imenom Quarnero otvoren je 11.lipnja 1889. godine, što je vrijeme od prije 128 godina.
Rabac je kao ljetovalište već 1907. bio poznat aristokraciji pa je gost tu bio i austrougarski prijestolonasljednik princ Ferdinand. Rapčani su bili i odlični ribari i dobri pomorci i vlasnici nekoliko jedrenjaka, koje su s vremenom potisnuli motorni brodovi.
Prvi veći hotel podignut je tek za vrijeme uprave Italije, kada Rabac u svom središtu 1925. godine dobiva hotel 'Trieste'. Kako je to bilo nedovoljno za sve veće zanimanje turista, uglavnom iz sjeverne Italije, tih se godina počinje intenzivnije razvijati i iznajmljivanje soba u privatnim kućama. Desetak godina kasnije radi se i hotel Dopolavoro.


Jeda u nizu plaža snimljena 7.5. 2017. Zbog vjerovitog vremena i malo sunca plaža je bila bez kupača.(mzz)

Turizam se u Istri, pa tako i u Rapcu, počinje brže razvijati tek početkom šezdesetih godina 20. stoljeća. Zbog mnogo bijelih šljunčanih plaža, bogatog mediteranskog raslinja i kristalno čistog i bistrog mora, Rabac je nazvan biser Kvarnera još u prošlom stoljeću.
Rabac je ljeti u jeku turističke sezone ugostio i do 11 tisuća turista, največim dijelom stranaca. U najboljim turističkim sezonama, Rabac je bilježio preko milijun turističkih noćenja.


Za koji dan, ova plaža u neposrednom centru grada Rabca više neće biti prazna. (mzz)

Godine 2002. plaža u Rapcu dobiva eko markicu "Plava zastava". Rabac naime ima niz plaža uz šetnicu koje čine jednu cjelinu. Plava zastava je međunarodna ekološka nagrada, projekt zaštite mora i priobalja međunarodne zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) koji se provodi. Njezin cilj je da plaže budu bolje opremljene i sigurnije za kupače. "Plava zastava" ima standarde koje plaža nosilac te zastave mora zadovoljavati, a to su :čistoća morske vode za kupanje koja se kontrolira analizom uzorka svakih 15 dana tijekom sezone kupanja, da nema ispuštanja nepročišćenih industrijskih i gradskih otpadnih voda, treba biti dovoljan broj kanti za otpatke koje se redovno prazne, a potrebno je redovno čišćenje plaže od otpada koji stvaraju kupači. Plaža mora imati i dovoljan broj toaleta, zabranjen je dolazak automobilima i motociklima na plažu, zabranjeno je na plaži kampirati, mora postojati osposobljena služba za spašavanje na plaži ili nesmetan pristup opremi za spašavanje, prvoj pomoći i telefonu u slučaju hitne potrebe, mora postojati briga za osobe s posebnim potrebama. Javnost mora biti informirana o kvaliteti vode za kupanje, a nadležna uprava mora imati planove u slučaju iznenadnog onečišćenja za što mora biti osigurano obavještavanje javnosti.

Niz je turističkih hotela u Rapcu. Turizmu je u tom gradu sve pretpostavljeno. No turistička kompanija Valamar Resort koja je među vodećima u Hrvatskoj po ulaganju u turističke kapacitete ima prioritet u svojoj ponudi i ekskluzivnosti.Tu su zato Casa Valamar Sanfior , Hotel Valamar Sanfior,Valamar Girandella Resort sa po četiri zvjezdice, zatim hoteli Allegro, Miramar, Marina sa po tri zvjezdice i ostali. (Margareta Zouhar Zec)




Post je objavljen 07.05.2017. u 22:41 sati.