Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Tennessee – zemlja dragovoljaca

Tennessee je bila posljednja od država koje su se pridružile Konfederaciji. Odnosno, Athumanunh će zapisati da je Tennessee bila posljednja (jedanaesta) zvjezdica na zastavi Konfederacije, ali će i dodati – Tennessee je 'košarica kruha' Konfederacije. Naime, nigdje nije bilo tako plodne zemlje i takvih uvjeta za poljoprivredu kao što je to u Tennesseeu.

 photo Tennessee AGR.jpg

Tennessee je i jedina država Konfederacije u kojoj je bilo najmanje robova u odnosu na ukupnu populaciju, pa je stoga i bilo razumljivo da je velika većina bijelaca bila protiv odcjepljenja od Unije. No, Tennessee je i jedina država (osim Virginie) koja je vidjela najviše bitaka na svom ozemlju, odnosno, opet će Athumanunh zapisati – nije bilo ni jednog iole značajnijeg grada, prometnog čvorišta, rijeke, doline jezera ... kod kojeg nije došlo do bitke snaga CSA i USA.


Shiloh hill

Tennessee je pod oružje za Konfederaciju poslao 135 000 vojnika, 31 000 vojnika bijelaca za Uniju i oko 7 000 crnih vojnika odbjeglih robova. U Tennesseeu se tukla i najdramatičnija, a time i najkrvavija bitka, bitka kod Shiloha. Zanimljivost za Tennessee je i ta što je iz nje potekao general Nathan Bedford Forrest koji je u početku glasao protiv odcjepljenja, a kasnije se borio protiv Unije.



Post je objavljen 06.05.2017. u 21:27 sati.