Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Mississippi – magnolija uz veliku rijeku

Mississippi je bila druga po redu država koja je pristupila Konfederaciji. Sa svojim strateškim položajem uz veliku rijeku Mississippi, područje države Mississippi podjednako je bilo značajno za USA i CSA, pa su se tu uglavnom i tukle velike bitke za velike gradove i važna prometna čvorišta.

 photo Mississippi ARG.jpg

Sam predsjednik Konfederacije Jefferson Davis, bio je iz Mississippija gdje je bio i sam vlasnik velike plantaže pamuka. Generali Konfederacije poput Barksdalea, Poseya, Adamsa Van Dorna, Lowrya, Humphreysa, također su bili iz Mississippia, a kao takvi dokazali su se u svim bitkama koje su vodili.

Mississippi je pod oružje podigao 80 000 vojnika časnika i dočasnika i bio je država gdje je više od pola populacije bilo roblje (uz Južnu Karolinu). Gradovi Korint, Oxford, Jackson, Natchez, Vicksburg, Greenville ... veliki su gradovi kod kojih i za koje su se vodile bitke na Zapadnom dijelu ratišta Američkog građanskog rata.

Uz 80 000 bijelaca koji su ratovali na strani Konfederacije tek 500 njih pridružilo se postrojbama Unije. Više od 17 000 crnih vojnika, odbjeglih robova s plantaža Mississippia, ratovalo je na strani Unije.Post je objavljen 05.05.2017. u 19:40 sati.