Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Učimo li iz prošlosti?

VERN' Forum
Pozivamo vas na panel s veleposlanicima i predsjednikom HAZU-a – VERN', 3.5. u 11:00 sati

Političke i gospodarske nestabilnosti u zadnjem desetljeću primjetne su u mnogim regijama svijeta, a radikalan politički diskurs u takvim okruženjima potencira dodatne nestabilnosti, pa čak i ratove. Povodom obilježavanja 100. obljetnice bitke kod Vimyja, koje je bilo jedno od značajnijih bojišta Prvog svjetskog rata, pozivamo vas na panel diskusiju:

UČIMO LI IZ PROŠLOSTI?

-Koja se u okviru VERN' Foruma održala
u srijedu 3. svibnja, s početkom u 11:00 sati
na Veleučilištu VERN' (2. kat, dvorana 200).

Na panelu o povijesnim sukobima i nestabilnostima, okolnostima koje su bile povod tim nestabilnostima, posljedicama i naslijeđu za današnje i buduće generacije te o suočavanju s prošlošću za postizanje bolje i prosperitetnije budućnosti, sudjelovali su:

Nj. E. Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj
Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a i predsjednik Povjerenstva za suočavanje s prošlošću
Nj. E. Daniel Henry Andrew Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj
Nj. E. Philippe Meunier, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj
Nj. E. Thomas E. Schultze, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj.

Panel je moderirala Morana Kasapović (HRT) i Hrvoje Krešić (N1 Televizija).

Radni jezik panel diskusije je bio engleski, uz osiguran prijevod.

*Bitka kod Vimyja zbila se prije točno 100 godina te je u njoj život izgubilo više od 100.000 vojnika. U bitci su sudjelovale kanadske, britanske i francuske vojne snage s jedne strane te njemačke vojne snage s druge strane. Ove četiri zemlje danas povezuje prijateljstvo, savezništvo i suradnja u sklopu međunarodnih organizacija.

I hrvatski vojnisi sudjelovali su u ratu, ali pod zastavom Austro-Ugarske, pa je i za nas bitka kod Vimyja zanimljiva....
Hrvatska je izbijanje Prvog svjetskog rata 1914. dočekala administrativno podijeljena između austrijske i ugarske polovice države; Međimurje i Baranja bili su dio Kraljevine ugarske, Kraljevina Hrvatska I Slavonija bila je zaseban dio ugarskog dijela monarhije, a Dalmacija i Istra bile su u austrisjkom dijelu, dok je Rijeka bila izravno podređena Budimpešti. Na žalost, pitanje hrvatskog ujedinjena u Dvojnoj se Monarhiji nije rješavao. :(((Nakon urušavanja Dvojne Monarhije - slijedilo je ujedinjenje sa Srbijeom, u Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS, 29. listopad 1918).

Jesmo li išta naučili iz Prvog svjetskog rata? Jer, bez obzira na to što se događao davno, mislim da nam treba biti pouka....A nakon završetka Prvog svjetskog rata, dvadesetak godina kasnije - evo Drugog svjetskog rata....Koliko ćemo puta ponavljati povijest, kako bi nešto naučili?!
Treba graditi zajedničke spomenike, i voditi djecu i omladinu da vide grobove poginulih - kako njima ništa slično ne bi palo na pamet :((((((
Ni jedan rat nikome nije donio - baš ništa, samo jad, tugu i izgubljene živote...Naučimo to već jednom!!!

Malo fotografija:

Francuski i engleski veleposlanik u Hrvatskoj...Kakvo je zadovoljstvo bilo slušati British English od Engleza...Obožavam!

Marići, ne - Marići, i Petrovi :(((((Ne gine nam pad Vlade....:(((( Ako i "spase" Marića.....

Čim se javlja Predsjednica i zove na "prebrojavanje" u petak, znate da nije dobro....

Toliko za danas. Ljub, vaši L+B+GPost je objavljen 03.05.2017. u 22:11 sati.