Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HORS CENTAR LANTERNA


JAHANJE NA KONJIMA KAO TURISTIČKI IZBOR!

Na raskršću gdje jedna cesta lijevo vodi za naturistički kamp Solaris, a cestom ravno stiže se u turističko naselje Lanterna, koje kao i Solaris pripada turističkoj kompaniji Valamar je Hors Centar u općini Tar Vabriga u Istri. Na prvi pogled centar konja je neobična izgleda, jer je gotovo cijelo imanje sa desetak konja OPG-a Josipa Komljenovića koji je rođenjem iz ravne Slavonije iz Gundinaca blizu male ali opjevane rijeke Karašice, u niskoj je šumi istarskog drveta crnike.


Gošća je poželjela voziti se u kočiji i u Hors Centru je to bilo moguće ostvariti.

Prolazeći pored Hors centra najprije se vidi jahalište, zove se to koral kada se pogledom počne tražiti smisao tog jahališta moguće je uočiti dvorište u kome je uvijek nekoliko konja, na dvorišnoj ogradi lako se može vidjeti i pjetao, kokice se šeću dvorištem, a sve ostalo sakriva šuma. No Hors centar nije nikakva tajna već spada u dio turističke ponude kompanije Valamar, odraslima, obiteljima, djeci i pojedincima koji vole konje, jahanje na konjima, vožnju kočijom i uopće blizinu te lijepe, ali snažne životinje – konja. Kada je istreniran za jahanje i ljudsku prisutnost, konj je draga životinja i suradnik koji sudjeluje u rekreaciji . Jahati se na konju može uz stručnu pratnju po terenu, i uz kratku obuku o jahanju u obližnjoj šumi, i po moru i u koralu, a program je razrađen, za djec i za odrasle. Ali na jahanje može ići i cijela obitelj. I to cijeli dan i dio večeri od 8 do 22 sata.


Doživljaj je djetetu dotaknuti konja.

I ove turističke sezone Hors Centar će biti na usluzi ljubiteljima konja. Početak je bio za Uskrsne blagdane, a Prvi maj je bio nastavak turističkog druženja sa konjima.
A uz Horse centar je i mala farma domaćih životinja, magarica sa svojim malim potomcima, ovce, guske, svinje, koze , kokoši, psići, zečevi, magarca, mačiće, kozu i jariće.



Josip Komljenović ispričao je da vrlo voli životinje. Rodio se na selu i baka ga je kao maloga vodila po staji da vidi svinje, konje, životinje i zavolio ih je. Otac njegove majke bavio se uzgojem konja i tamo je Josip bolje upoznao konja . U selu Petrijevcima kod Osijeka nakon povratka iz vojske sam je započeo posao sa svinjama i nerastima, prodavao i kupovao isprepličući privatni život sa poslovima prodaje i kupnje svinja. A kada su ga poslovi razočarali, otišao je u Istru i bez prethodnog planiranja ušao u posao sa konjima u Hors Centru u Lanterni. Josip Komljenović kaže da nije požalio je radi ono što voli.


Josip Komljenović u koralu sa konjem i mladom jahačicom.


"Sada ćemo malo u koral na jahanje". Komljenović vodi konja.

Fotke i tekst Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 02.05.2017. u 17:37 sati.