Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/aneta

Marketing

Markova Stolica


I na kraju dana da rezimiramo ovaj Praznik.
Ostavila sam, dakle, svekrvine kozice na onoj livadi za koju sam u jednom postu pitala čija je i divlja ruža je ostala na drugoj livadi a mi smo obišli okolinu. Ako smognem snage u sljedeća dva posta će biti Manastir Ćelije i Lelić, a sada ću se zadržati u Markovoj Stolici, izletištu nadomak Valjeva.


Predivna priroda, uređena šuma i restoran sa velikom terasom i pogledom u ovom izletničkom danu bio je pravi izbor. Pogled se strmoglavo pruža na pivaru, sportske terene i grad.
Kažu da se zove Markova stolica zato što je Marko Kraljević tu sjedio a noge držao dolje u Kolubari. :-) Duhovita pošalica i intetesantan naziv toponima.
Posjeta je bila takva da su kuhinju morali zatvoriti na dva sata. Nije bilo čak ni kolača, popili smo samo kafu i sok. Svejedno, bilo je lijepo.

Nedaleko je spomen park palim borcima revolucije u liku Stevana Filipovića, koji se valjda zvao Stjepan.


Nedostatak slatkiša nas je doveo u sam centar grada. Muzej danas nije radio pa sam fotkala glavnu ulicu i spomenike. Ne znam da li megdje drugo baš na jednom mjestu ima toliko bista i spomenika velikim ljudima koliko ovdje u Valjevu. Tu su Ilija Birčanin, Aleksa Nenadović (biste ispred muzeja), zatim Živojin Mišić, Desanka Maksimović i sa druge strane je spomenik Prota Mateji rođenom u Brankovini gdje je i Desanka od malena živjela.Prota je sin kneza Alekse Nenadovića, a bio je predsjednik Praviteljstvujušćeg sovjeta i diplomata nakon prvog srpskog ustanka. Tu negdje je spomenik Vuku Karadžiću, mislim da njega kao ni Prota Mateju ovaj put nisam uslikala, pa ih mogu preuzeti sa neta da ne tražim po telefonu.Živojin Mišić, veliki srpski vojvoda, strateg nenadmašne inteligencije, meni je najdraži i najveći od svih ikada. Zato ću izdvojiti par riječi o njemu. Oženjen je bio Njemicom Lujzom, nije bio čovjek sa nacionalnim predrasudama samo je volio, volio svoju otadžbinu i profesionalno obavljao ono za šta se školovao. Njegove riječi su:
Shvataš li šta je to poći u rat?
Ako se i vratim neću biti isti onaj koji je otišao.
Ne bojim se smrti, bojim se rata ...

Post je objavljen 01.05.2017. u 18:49 sati.