Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/aneta

Marketing

Divlja ruža


Dan je osvanuo sunčan, baš onakav kavav treba biti za prvomajski uranak. Velika i lijepa livada i na njoj Ona, kraljica divljine, raširila svoje grane u vlasti nad okolinom.
Danas je, međutim, dan u kome ćemo dijeliti ovu livadu sa Njom.Dekica, hrana, nešto rekvizita za zabavu i slavlje može početi.

Na današnji dan te 1886. godine nije bilo interneta pa su se sva okupljanja i protesti događali isklhučivo na ulicama.
Najveći, krvavi, protest dogodio se u Čikagu kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero je radnika je osuđeno na smrt ... Tako je to počelo u borbi za radnička prava.

Cijeli 19.vijek je obilježen bezdušnim iskorištavanjem radnika. U 20. vijeku ojačali su sindikati a potporu radnicima pružalu su i novonastale socijalističke države. S vremenom su i proslave praznika rada pretvorene u velebne državne priredbe i mimohode kojima je svijetu trebalo pokazati kako radnička klasa daje punu potporu državno-partijskim birokratiziranim strukturama.
Sloboda je bila ključna riječ 20. vijeka, sve dok vojne parade u proslavama nisu potpuno degradirale ovaj praznik čime se u toj prigodi izražavala moć socijalističke države dok su radničke povorke služile samo kao dekoracija.

21. vijek je započeo automatizacijom proizvodnje i uvođenjem robotike te smanjenjem broja zaposlenih ali to nije promijenilo položaj ono malo zaposlenih. Krediti, dužničko ropstvo i bezdušno iskorištavanje zaposlenih je samo dobilo novu formu, skriveni oblik, sofisticirano izražen u suviše malim slovima u futeru ugovora ...

Uprkos svemu, 1. maj ostaje i danas svijetla tradicija međunarodnog radništva.
A Ona?
I ona ostaje kraljica divljine.


Post je objavljen 01.05.2017. u 09:20 sati.