Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Južna Karolina – sunčana država u sjeni palmi

Južna Karolina bila je prva država koja se odvojila od Američkih država i prva prava utemeljiteljica Konfederacije. Bila je to država Konfederacije u kojoj je od ukupne populacije (700 000) njih 300 000 bilo slobodno (bijelci), a 400 000 bili su robovi (crnci).



Bila je to država koja je imala vrlo razvijenu željezničku mrežu (u odnosu na druge članice Konfederacije). Bil je to vrlo bogata država koja je dala vojsci Konfederacije regularne trupe i školovane časnike na vojnoj akademiji u Charlestonu.

Bila je to država u kojoj se proizvodila hrana, tekstil i šivale odore za vojsku Konfederacije. Bila je to jedina država Konfederacije koja nije bila okupirana postrojbama Unije. Bila je to država iz koje je pobjeglo najviše robova i pridružilo se postrojbama vojske Unije.

 photo Juzna Karolina AGR.jpg

Bila je to država u kojoj je započeo američki građanski rat prvo topničkim salvama prema brodu USN imena 'Zvijezda Zapada', a potom i salvama po utvrdi fort Sumtera. Bila je to država u kojoj je vojska Konfederacije zauzimanjem fort Sumtera ostvarila svoju prvu ratnu pobjedu.

Svoj san za pravo na vlastito odlučivanje i izbor vlastitog načina života Južna Karolina platila je gubitkom gotovo 25 posto bijelih muškaraca u najboljoj životnoj dobi. Pohod US generala Shermana kroz Južnu Karolinu doveo je do pravog pustošenja i bezrazložnog uništavanja ... naime, Sjevernjaci su željeli kazniti državu u kojoj je sve počelo ... i kaznili su je, jer u slijedećim godinama Južna Karolina bit će najsiromašnija država novih Sjedinjenih Američkih Država.




Post je objavljen 28.04.2017. u 21:58 sati.