Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Ratne boje i oznake na odorama – regularne postrojbe konjaništva

U metežu koji se stvori nakon žestokog karijera konjaništva mnogi bi pomislili da tu vlada nered i zbrka. Međutim, vidljive oznake i lako uočljive, prepoznatljive boje, po odorama časnika i dočasnika sigurnost su koje traže konjanici opaljeni suncem i vrućinom bitke.

Kroz dim i prašinu, njištanje konja, krika i jauka truba je ta koja prenosi zapovijed zapovjednika, a zastava i njezine boje jedini su orijentir (poput svjetionika u oluji). Upravo te ključne stvari pomažu dočasnicima držati na okupu podređene konjanike, jer tamo gdje je truba i visoko podignuta zastava, tamo je i časnik zapovjednik u kojega se u tom kaotičnom trenutku svi pouzdaju.

Gotovo identičan kroj odora tijekom američkog građanskog rata, bez obzira na različitost boja (dim, prašina, blato ... lako mogu tijekom bitke dovesti do krivog zaključka o boji odore). Iako gotovo slične oznake i lako prepoznatljiva žuta boja konjaništva nekima možda izgledaju na prvi pogled identične – one to nisu!

Sjevernjaci časnici činove nose na ramenima, Južnjaci časnici pak na laticama ovratnika uz dodatne pletere na podlakticama rukava. Taj gotovo idealan vojnički red i pravila prikazao Vam je Athumanunh na svojoj slici ispod teksta, a time i najavio novi seriju o šarolikim i mnogobrojnim odorama američkog građanskog rata.

Šarolikost nekoga možda zbunjuje, pa će Athumanunh pokušati objasniti svaku od postrojbi, Sjevera ili Juga, regularnu, dragovoljačku, razne američke milicije i ine postrojbe koje su se našle na toj nesretnoj ratnoj pozornici toga vremena.

 photo boje AGR K.jpg

Post je objavljen 17.04.2017. u 13:17 sati.