Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/varijacijesna

Marketing

uvijek je moguće gledati

Mogla sam možda sjesti kraj nje i šutjeti - iako bi me ona sigurno pitala nešto - ili razgovarati s njom, pitati je od čega živi, ima li obitelj, djecu... A možda je i ne bih pitala za tako osobne stvari iako slutim da bi mi ona već i sama ispričala i da je ne zapitam ništa. Možda sam mogla od nje ukrasti komadić korisnosti za sebe onako kako to već uzimamo od ljudi koji nemaju ništa - pa uzmemo i više nego što smo pomislili da im dajemo primijetivši da postoje. Mogla sam možda pred njom otkloniti svaku barijeru pa reći uzgred kao da primjećujem da je lijep dan: „Nemam spokoj jer sam rastrgnuta unutar sebe“.
Što bi mi rekla? Možda: „Nemam za kruh, ali vidim da si dobra žena...“
Da li bi mi rekla: „Ne trebam ništa, samo sjedim ovdje na klupi i promatram prolaznike, promatram more, prisjećam se mladosti... Ponekad me neko dijete podsjeti koliko sam ranjiva ali ono u pratnji majke još korača spokojno i zaštićeno, a okus osamljenosti i prolaznosti s kojom im se budućnost smiješi s mojih usana, učini da me nekad promotre blago – ukoliko me primijete - jer ja sam još daleko i silno nepoznata toj velikoj ispunjenosti što se oko sebe zatvara kao u tvrdu orahovu ljusku. Svoje dobro čuvano jezgro.“
Da li bi mi možda ispričala, kako za čudo – i u najhladniju večer negdje ponad njenog krova čuju se ptice kao da je rano jutro, kao da sviće... A onda bi se nasmijala i rekla da i ne primijeti kad prije protekne noć i da se cvrkuti i čuju jer sviće. „Ali svejedno je malo čudno da ih ima tako rano i zimi“, dodala bi a ja bih nastavila gledati u more misleći o tome kako je jedino svijet slobodan i neovisan o nama taj koji nas prihvaća bez pitanja.
Ne znam što bi mi rekla da sam taj trenutak stala kraj nje, jer nisam joj uputila više nego samo letimičan pogled, pomalo nesiguran kao i uvijek kada naiđem kraj nekog tko je tu s nadom što se ispruža za rukom... pa sam tako kasno, prekasno da bih popravila propušteno - previdjela da se ruka nepoznate žene što mi je mahnula s klupe opazivši moj pogled podigla u pozdrav, a ja sam samo prošla kraj nje.


Post je objavljen 15.04.2017. u 01:10 sati.