Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IVICA TODORIĆ POTPISAO ZAHTJEV ZA AKTIVACIJU ZAKONA lex Agrokor


TODORIĆ VIŠE NIJE PREDSJEDNIK UPRAVE AGROKORA

Ivica Todorić prepustio je upravljanje koncernom Agrokor povjereniku. Koncern Agrokor došao je u stupanj financijske krize kada više nije moguće poslovanje na uobičajeni način te je Ivica Todorić koji je bio predsjednik Uprave koncerna Agrokor u petak 7.4. podnio zahtjev za aktivaciju Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, prozvanim Lex Agrokor.Todorićev zahtjev već je u petak 7.4. zaprimio Trgovački sud u Zagrebu.
Taj je Zakon 6.4. izglasan u Hrvatskom Saboru sa 86 glasova po hitnom postupku, oko podneva, a istoga je dana objavljen u Narodnim novinama broj 32/ 2017. Iako je prema istraživanjima Forbesa Ivica Todorić bio najbogatiji čovjek u Hrvatskoj, a još je uvjek dok se od njegove imnovine ne počnu podmirivati dugovi Agrokora, nije bio ljubitelj svog pojavljivanja u medijima, pa se u ovoj važnoj prigodi pismom obratio medijima u kome je između ostaloga napisao:
„Još jednom pozivam sve one koji mogu doprinijeti da Agrokor nesmetano nastavi s radom, da se sačuvaju radna mjesta i da se omogući daljnji razvoj, da učine sve u svojoj moći i da se to i ostvari. Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije. Stoga sam danas ponosan čovjek. Sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao Hrvatskoj državi.“

Ivica Todorić je tako sudbinu koncerna Agrokor koji je u ogromnim financijskim dugovima, prepustio povjereniku, koji će djelovati prema Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Trgovački sud na prijedlog Vlade RH u roku od dva radna dana, do utorka 12. travnja trebao bi imenovati izvanrednog povjerenika. Prema Zakonu koji je Ivica Todorić svojim zahtjevom i potpisom aktivirao, povjerenik ima period - 30 dana da odabere savjetnika za restrukturiranje tvrtke, a po potrebi i druge savjetnike i revizore. Zakon do 15 mjeseci predlaže namirenje vjerovnika nagodbom.
Dobavljači su zaključili da njih država ovim Zakonom nije zaštitila te su zatražili isplatu dugovanja. Kako dugovanje nije moglo biti isplaćeno u roku od 24 sata, kako su oni zatražili, u petak 7.4 poslijepodne najavili su iz Kordinacije proizvođača i dobavljača obustavu dostavljanja svih namirnica – u trgovine Konzuma osim svježeg kruha.
Standstill ugovor potpisan je sa šest banaka, ali ne i sa dobavljačima.
Prema informacijama koje prenose mediji DORH je poče djelovati prema prijavi koju je potkraj mjeseca ožujka podnio predsjednik Hrvatskog Sabora Božo Petrov, a radi sumnje na malverzacije sa financijskim računima i zvješćima, što je javnosti priopćila Sberbanka najveći financijski kreditor koncerna Agrokor.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 08.04.2017. u 08:32 sati.