Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Tijelo bez težine :))))Hvala na pitanju, zumbul krasno napreduje.....I miriše predivno.....cijeli stan je zumbulast...:)))))
Dakle, ovu pjesmu sam jučer ostala dužna....
Danas - potpuno ludi dan.....U sedam ujutro Goldie i ja već haračimo na livadi; ništa ne pada - sanjaju kišu, od kiše ništa...Nas dvije sretne...:)))))
Danas sam imala dan obaveza i sastančenja - što poslovno-privatnih, što poslovnih....Da bih uopće započela takav dan, prvi koraci nakon livade vode me do moje fizerke.....Brena 2 - jer žena tako dobro izgleda; kao Brena u mladim danima ......Evo osvježene frizure:Lijepo...Trči natrag kući, presvući se za radni dio.....Zadužila susjeda da s Goldie prošeta, a ja trčečim korakom dalje (ne Kornijevim :)))....

Arheološki muzej, 12 h - predstavljanje monografije dr. sc. Ivana Mirnika - Sylloge Nummorum Graecorum Croatia. Predstavljači su, osim autora bili: dr. sc. Tomislav Bilić, Arheološki muzej u Zasgrebu te prof. Peter Kos, Narodni muzej Slovenije. Ovaj je projekt financirala Hrvatska zaklada za znanost; projekt br. 1549. O čemu se radi? Arheološki muzej u Zagrebu ima predivnu egipatsku zbirku, a u toj zbirci nalaze se i novci toga vremena, odnosno kada je Egipat bio rimska provincija (kolonija). Jako zanimljivo i predivno napravljena knjiga - katalog, gdje se vidi ljepota izrade svakog pojedinog kovanog novčića; numizmatičari dolaze na svoje....(Ja sam samo skromna filatelistica, no moja zbirka sadrži rijetke i respektabilne i posebne marke. Imam oko trideset albuma, sve klasificirano, uredno složeno....Tu je dio ostavštine moga djeda br. 2, od kojeg sam nasljedila ljubav prema filateliji i divnu zbirku, koju sam samo proširila...)
Evo fotografija:


Predivna knjiga...Sve fotografije novca fotografirane su u crno-bijeloj tehnici, da se vidi posebnost izrade, metal od kojeg su izrađeni novci, i po čemu je svaki komad specifičan....Razlike su zbilja uočljive samo kada su tako fotografirane (crno-bijelo), i vidljiv je svaki crtež, koji čini posebnost ove zbirke....Obično je s jedne strane bio prikazan bog Zeus, a s druge orao....

Autor dr. sc. Ivan Mirnik u sredini....

Našalio se da kada je bio na praksi u Londonu, rekao je kustosu tamošnjeg muzeja da sanja o tome da njihovu zbirku tovari na kamione i odvozi u Hrvatsku...:)))))) Odgovor uštogljenog Engleza je bila zgroženost, jer uopće nije shvatio šalu. A tko bi razumio uvrnut engleski humor :((((( Kaže dr. Mirnik: "He was not charmed." :))))) Naravno da ne...:))))))Ovdje više nisam "casual" kao kod frizerke....:)))))
Nakon promocije, nalazim se sa Hankom sa Slovačkog veleposlanstva; radimo na nekom projektu i prijevodu...Još ne smijem ništa otkriti...Psssst! :))))

Hanka je bila u Bratislavi, pa mi donosi ono, što mi nedostaje iz moje domovine br. 2.....Ovčiji sir (brindza), pa Vineu (sok od grožđa, napravljen na poseban način). Začini daju poseban okus. Vinea se pravi i od bijelog i tamnog grožđa. Jedva čekam probati.....

Nakon toga, brzinski ručak...Da vidimo što je bilo na meniju:Boršć i prepečeni kruh sa namazom....Pelmeni - tijesto punjeno finim mesom i kopar i kopriva sa vrhnjem kao začin....Mljac! :)))) Znakovito, sve se odvija u Masarykovoj ulici... "Tatičko Masaryk" ...:)))))

Nakon ručka - trči na sastanak sa lobistima...

Od lobista - vrati se u centar grada; siđi na Cvjetni....Pravac knjižnica "Bogdan Ogrizović".....Tribina "Kultura susreta", Hrvatski P.E.N Centar i Hrvatsko-hispansko društvo - promocija knjige Valerie Luisseli "Tijela bez težine", Edicije Božičević:Josip Ivanović, Matija Janež - prevoditelj, te na kraju moderator Tomislav Bajsić

Valeria Luisseli (Ciudad de Mexico, 1983.) mlada je meksička autorica, nova zvijezda latinoameričke književnosti, koja se morala najprije "dokazati" i postići uspjeh u Mexicu, da bi tek onda napravila proboj na američko tržište. Nakon svega tri objavljene knjige, uspjela je na sebe usmjeriti pozornosrt međunarodne javnosti. Velik uspjeh koji je ostvarila, posebno u anglofonom svijetu, podsjeća na sličan fenomen otprije nekoliko godina, povezan s imenom Roberta Bolana.
Luiselli se na književnoj sceni pojavljuje 2010. godine s knjigom eseja Papelos falsos, eksperimentirajući s formom i stilom, ludički odnos prema jeziku, ležernost s druge strane....
Godine 2011. izlazi Luiselllin prvi roman, "Tijela bez težine". Valeria Luiselli trenutačno živi u New Yorku, gdje studira komparativnu književnost na University of Columbia. 2015. gostovala je na Festivalu europske kratke priče u Zagrebu.
Neću vam sve otkriti, jer što bi ste onda čitali, ali samo ću reći zašto moja preporuka za čitanje romana ove mlade autorice. New York je mjesto radnje "Tijela bez težine", gdje će se prošlost i budućnost presijecati s onom Gilberta Owena, Ezre Pounda, Fredrica Garcie Lorce. Glavna protagonistica radi kao prevoditeljica u jednoj izdavačkoj kući, piše i vlastiti roman (iako u nju nitko ne vjeruje) i susreće likove iz prošlosti u podzemnoj željeznici kao tijela bez težine (čitaj: duhove).....

"Pređem dnevni boravak i sjednem za kauč s kompijuterom u krilu. Maleni ulazi u boravak.
-Što to radiš, mama?
-Pišem.
-Tek pišeš neku knjigu?
-Tek pišem."Fotkala se sa Matijom Janežom, prevoditeljem i moderatorom Tomislavom Bajsićem, samo zato jer Tomislav nosi majcu Bratislava...Kaže da je nedavno bio u Bratislavi...:)))))

Nakon promocije prijateljica zove na kavu...I konačno - krenuti kući!!! !:))))) Statement majica (nešto njome izjavljujemo, tvrdimo), koja mi se jako svidjela; morala fotkati :)))):"Ništa ja više ne moram, ja sam se namorala" :)))

Dolazim konačno kući; Goldie poluđuje...Malo se odobrovolji kad sam joj pokazla što je sve dobila od Hanke:i od mene:Knjiga nije za papati, knjiga je za čitati:)))):I sir od Hanke:

I:

Obožavana, posebna Vinea....Živjeli! :))))

Za večeru samo jabuka:

Dobro, danas je stvarno poseban dan; inače stvarno nije ovako...:)))))

Dosta za danas. Odoh u carstvo snova; pridružiti se Goldici...:))))) Pusa, vole vas L+B+GPost je objavljen 05.04.2017. u 00:59 sati.