Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

Izazovi Alvareza trećeg - I dio

Kako imamo novu lokalnu zabavu - a to je ismijavanje muzičke (ne)uspješne karijere trenutnog prvog čovjeka našeg najvećeg hrvatskog mastodonta, uključujući lokalnu kladionicu da li će ovakav - po našim balkanskim mjerilima "ridikul" učiniti nemoguće - oliti spasiti koncern, vrijeme je da i Rudarka izrazi svoj sud o istome. zubo

Kako sam unazad par godina radila na (relativno) visokom rukovodnom mjestu, a ne bi pozvali Rudarku da je sve bilo idealno (no to je onaj drugi post o ravnopravnosti spolova koji (još) nisam napisala rolleyes) i koja je pri tom dobila ozbiljne rukovodne izazove koji su uključivali outsoursing, otkaze, restrukturiranje i slične bolne rezove, smatram se dosta kompetentnom da malo proćaskamo o za sada jedinom javnom istupu dotičnog Alvareza pod brojem tri.

Što je čovjek poručio i što se može pročitati - kako bi se lijepo reklo "između redova"?

Kao prvo - samim time što je javno istupio, otvoreno govoreći o sebi, svojim hobijima - tu se distancirao od te tzv. muzičke karijere koju je prozvao svojim hobijem i ispušnim ventilom (mnogi manageri provode više vremena na nekim sportskim terenima i oko njih nego u uredu - believe me no) već je učinio prvi plus, a ujedno i pljusku svim političkim i ostalim PR stručnjacima.

Dalje, nekoliko je puta ponovio - a na javnosti (novinarskoj struci) je da malo progugla i provjeri izjave - kako je stručnjak u tome što radi, ali da je situacija ozbiljna i ništa ne obećava. To je još jedan osvježavajući podatak u odnosu na sve one dosadne političke istupe gdje se javno hvalisanje (uključujući i tuđe) zaslugama mijenjaju sa obećanjima "brda i dolina" - to što sve ne pije vodu, ne mori naivne penziće, pa i ostatak biračkog tijela. Mene dovodi do ludila. headbang

Doduše, u daljnjem istupu je spomenuo neke općepoznate managerske floskule - od toga da neće biti cjepkanja koncerna, do toga da će se upotrijebiti svi instrumenti - od restrukturiranja, prodaje pojedinih poduzeća, objedinjavanja - što dovodi i do otkaza (jer se poslovi objedinjuju, pa nije potreban isti broj izvršitelja - a obično je radna snaga jedna od najvećih stavki u financijskoj konstrukciji) određenog broja djelatnika.... više manje mogući su svi scenariji odnosno mix svih zajedno.

Smatram da je najveća prednost njegovog lika i dijela, uključujući i tim koji je stigao s njim iz Amerike što su odmaknuti od toga "tko je kome što", a pošto su ih postavili vanjski investitori (hajmo ih tako nazvati), biti će imuni na sve političke i lokalno šerifske utjecaje - što će u konačnici - barem se nadam - donijeti dobrobit za većinu radne snage. Osobno sam bila u relativno sličnoj poziciji - dolazeći iz totalno drugog dijela megakompanije - nisam znala tko je kome kumić, susjed ili dijete, te sam neke bolne odluke donijela na temelju nekih radnih kvaliteta i zasluga.

Naravno, Alvarez i ekipa će rješavati problem na razini koncerna i jedinice će im biti pojedinačne kompanije, ostatak mučnog posla spasti će na niže rangirani management. Jedan od poznatih kriznih rješenja je i rez - odnosno totalna smjena rukovodeće garniture (tu bi se radilo o svim kompanijama u koncernu) do operativne razine oliti do nižih rukovoditelja koji direktno upravljaju proizvodnjom/prodajom.

Pretpostavljam da mu neće predstavljati traume jer je slične scenarije prolazio i u prijašnjoj karijeri, tako da je onda relativno jednostavno određenim rezovima doći do ušteda. Pitanje je da li će pronaći dovoljno prostora da uštede budu dovoljne da se više manje spasi veći dio sustava.

Sigurno je da će se određeni dijelovi tj. poduzeća koja nisu direktno vezana uz prodajnu mrežu (koja donosi najveće dobiti), čak možda i ove poljoprivrednog i proizvođačkog karaktera (a tu ima zainteresiranih kupaca) - to bi se stručno zvalo core business oliti "osnovna djelatnost" odstraniti tj. rascjepkati odnosno prodati. Naravno da je problem kod tih stvari za malog čovjeka što je najviše ugrožen, da ima velike šanse ostati bez posla i da kod takvih primopredaja vlasništva obično dolazi i do "čišćenja" najviše ugroženih skupina djelatnika - 50+, žena, trudnica.... Teško da će se ti scenariji moći izbjeći.

Sve u svemu - zanimljivo predavanje iz područja rukovođenja kompanijama u kriznim situacijama. Ali da će biti sranja - hoće. A sve zbog bahatosti države koja nije na vrijeme zaustavila megalomanske apetite jedne male seoske obitelji. Koja se postavila da je nedodirljiva.

Da klizimo u recesiju - da. Za to nije potreban stručnjak da procijeni. To vam i bakica na placu može lako objasniti. Shit.

Post je objavljen 04.04.2017. u 23:45 sati.