Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA OBRATILA SE PISMOM PREMIJERU I MINISTRU POLJOPRIVREDE


KADA ĆE SE POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI ORGANIZIRATI
I IZAĆI SA PODACIMA I TOČNOM SUMOM POTRAŽIVANJA OD AGROKORA?


Budući da su događaji sa koncernom Agrokor ušli u fazu kada dobavljači pokreću razgovore o naplati dugovanja koje Agrokor ima prema njima.
poljoprivredni proizvođači nisu javno pokazali nikakvu incijativu u nastojanju da naplate svoja potraživanja za isporučene proizvode i robu. Čak ni Poljoprivredna komora nije izašla u javnost ni sa kakvim podacima o količinama isporučenog žita, voća, povrća, koperiranog mesa, ničeg. Dali se poljoprivredni proizvoiđači nisu još organizirali na način da bi prikupili podatke i objavili ih javno? Ili vjeruju da naplatu mogu postići bez komuniciranja prema javnosti?

Na konferenciji za novinare ispred ministarstva poljoprivrede 4.4.tek je Mato Mlinarić predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka predložio udrugama proizvođačkim organizacijama i Hrvatskoj Poljoprivrednoj komori da se osnuje povjerenstvo koje će kontaktirati s novom Agrokorovom upravom, dok je poljoprivredni proizvođač Tihomir Jajić rekao da ni malim OPG-ovima Agrokor nije plaćao više od šest mjeseci. Jajić je rekao da će 10 000 malih OPG-ova propasti bude li se čekalo s isplatom još šest mjeeci.

No predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić uputio je, prema Izvoru sa web stranice HPK pismo koje objavljujem
premijeru RH Plenkoviću i ministru poljoprivrede RH Tomislavu Tolušiću. Pismo je vrlo formalno! U pismu nije navedena ni približna suma dugovanja koju poljoprivredni proizvođači potražuju.
Izvor:
http://www.komora.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=568:hpk-trai-isplatu-potraivanja-za-male-dobavljae&catid=28:sporedne


Obraćamo Vam se vezano za tešku situaciju s kojom se suočavaju naši mali poljoprivredni proizvođači, dobavljači Agrokor-a.
Poljoprivrednici diljem Hrvatske ne mogu naplatiti svoje proizvode i potraživanja. Prema našim procjenama, direktno s tvrtkama Agrokora i trgovinama radi oko 1000 obiteljskih gospodarstava, a putem organizatora proizvodnje i nekoliko tisuća više.
Hrvatska poljoprivredna komora traži u ime srednjih i malih dobavljača da isti imaju prioritet tijekom isplate njihovih potraživanja, a nakon njih da se podmire potraživanja većih proizvođača.
Manji poljoprivredni proizvođači imaju veliku važnost za razvoj i održivost ruralnog prostora. Mali dobavljači su najugroženiji, a svaka neisplata potraživanja od strane najvećeg otkupljivača rezultirat će zatvaranjem te dodanim odlaskom stanovništva iz ruralnih krajeva i urušavanjem sela koja su u teškom stanju.
Stoga, ukoliko Vam je uistinu stalo do naše domovine i zaustavljanja odlaska ljudi iz ruralnih područja, sada je prilika da se to pokaže na djelu te se prioritetno osigura isplata potraživanja najugroženijima, malim i srednjim dobavljačima.



Post je objavljen 04.04.2017. u 14:25 sati.