Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/borgman

Marketing

Financijska "pismenost"!!! A što je to?

prvo pročitaj članak na koji se odnosi

Dakle, financijski nepismen si ako ne vjeruješ državi, bankama i sustavu.

Pa ja sam onda na razini financijskog nedonošćeta.

Pojam bezgotovinskog plaćanja.
Sve ide preko banaka, koje nam na komadima plastike, i uz određene sustave tipa QR koda, RFID čipova, magnetskih trakica, uz PROVIZIJU, ponovno daju pristup VLASTITOM novcu.

Nestajanje papirnog novca, i njegovo povlačenje iz opticaja, prvo žele banke...jer tada nema više limita na provizije. U "paketima usluga" će se sigurno pronaći još ponešto da odvoji koji postotak njima u džepić.
Nestajanje papirnog novca, savršeno odgovara Državi. S jedne je strane zgodno, jer se elektroničke transakcije jednostavno prate, pa se porez udara praktički na sve. Naša država bi bila jako vesela. S druge strane tokovi novca na taj način se lako prate, pa je nekakva blentava pretpostavka kako će to smanjiti kriminal, "sivu ekonomiju".
Vrlo blentava pretpostavka. Je li kome palo na pamet kako se tada pojavljuje razmjenska, prvobitna ekonomija (koju je apsolutno nemoguće oguliti.
Praćenje tokova, koje je automatizirano do besvijesti (ili točnije, kontrolirano UI-jem), daje sliku neprimjerenih pojava sredstava tamo gdje ih ne bi trebalo biti.
dakle, ako si siromašan, takav trebaš i ostati, jer si sumnjiv, ako to nije tako.

Kod bogatih, vrijede druga pravila. Dobro knjigovodstvo bez problema hrpu "dobiti" pretvori u rashod, pri tome ne lišavajući bogatoga od ikakvih užitaka. Dakle prava financijska inteligencija znači, zapošljavanje sposobnog knjigovođe, i slušanje njihovih savjeta.
Sve ostalo su ...sranja.

Imam poduzetničkih iskustava i jedini razlog zašto sada nisam u dužničkom zatvoru je, radi pet sitnih životnih pravila:

- apsolutna financijska disciplina i nepovjerenje prema bankama
- od Države traži što manje(najbolje, ne traži ništa) i daji samo onoliko koliko treba (moraš)
- sve što je samo za tvoju glavu, u njoj treba i ostati... ne dijeli informacije bilo kojeg tipa sa drugima, osim ako nisu već objavljene
- ne vjeruj Bankama, i organizacijama, odvjetnicima i sudovima
- pokrij se onoliko koliko si dug, ne žudi za stvarima koje su ti nedostupne

Da izrazito sam nedemokratičan, financijski nepismen i uopće nisam moderan.

U nekakvom savršenom sustavu, beskrajne sigurnosti i izražene političke i socijalne pravde...koji sigurno nije niti će ikada biti Hrvatska, čak ni tada, ne bih bio pobornik elektroničkog novca.
Ne radi toga što ne razumijem tehnologiju i benefite, nego upravo suprotno, jer sve to poznajem i razumijem. To mi je dijelom struka.
Isto tako kao što moderni sustav života propada sa nestankom vode na tri dana, tako i sav sustav elektroničkog novca propada sa padom interneta (čak i lokalnim), ili struje. Potres, požar, bilo što od toga.
Skoro odmah bi nas trebalo i čipirati, jer je to najzgodniji način zaštite, kakva kartica, čip u nadlanicu, i do tvoje love, lopov može doći jedino ako donese još toplu nadlanicu (čipovi se mogu napraviti da se onesposobe ako nema tjelesne temperature). Već postoje takvi eksperimenti.
Ovaj je dio grozan ali istinit, ali me još više plaši jedan drugi.
Elektronički novac se zapravo isključuje i uključuje tipkom enter. Negdje, netko, pritisne enter.

Što ako ste npr. malkice subverzivni, ne želite da vaša država ratuje za druge, ne želite u Unije i Paktove? Mislite kako može bolje i drugačije!?
Prije bi se dogodilo, "prijateljsko uvjeravanje", u kategoriji palice, do "konačnog uvjeravanja", oblika metka.
I onda imate nakon nekih 30-40 godina nekakve Perkoviće koje sude radi nečega.
U državi elektroničkog novca, potpuno nepotrebno. Pritisneš "stanje na računu" 0, enter.
Subverzivac uskoro krepa na ulici. Humano, sasvim, od gladi, a vlastodržac čistih ruku, poslije se žali na administrativnu pogrešku. Naravno unutar tolerantnih 0,5% statističke pogreške.


Digitalni novac je samo uvod u apsolutističku tiraniju.

Iako je moja borba , možda sa vjetrenjačama, i totalna glupost ljudi pobijedi, pa pristanu, protiv te ideje se ima smisla boriti puno više nego za ispravljanje "krivih drina" starih stotinama godina.
Puno je važnija od toga jesmo li Hrvati, Srbi, lijevi ili desni...jer onaj tko ostvari takvu agendu, ostvaruje...apsolutnu Vlast.

Post je objavljen 31.03.2017. u 11:07 sati.