Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Jug protiv Sjevera

Juriš koji je spasio Uniju

Dakle, poznato je da je bitka kod Gettysburga bila prekretnica američkog građanskog rata. Da je kojim slučajem USA armija Potomac bitku izgubila, CSA armija Virginia našla bi se pred Washingtonom.

U lipnju 1863. godine, nakon više od dvije godine krvavog sukoba, CS vojska Virginia generala Roberta E. Leea prelazi rijeku Potomac i kreće u napad na Sjever. To je vojska od 80 000 vojnika. Kreću se polako i oprezno, a planine ih skrivaju. Žele izvući vojsku US na otvoreno i uništiti ih.

Vojska US Potomaca 110 000 vojnika primjećuje vojsku CS i kreće sjeverno od Virginie u veliku potjeru uskim cestama Merylanda i Pensylwanie. General Lee zna za pismo vlade CSA koja nudi mir vladi USA. Pismo se trebalo naći na stolu Abrahama Lincolna, predsjednika USA, dan nakon što Lee uništi vojsku Potomac, negdje sjeverno od Washingtona …

General Lee oprezno se kreće od Frederiksburga i zapadno od planina Blue Ridge prema sjeveru, planine Blue Ridgea štite mu desni bok. General Hooker zna kamo je naumio general Lee i kreće mu u susret s namjerom da zaštiti Washington i Baltimore.

Vojska US prelazi rijeku Potomac kod Leesburga 25. i 26. lipnja 1863., a kad je za to saznao general Lee zapovjedio je da se vojska CS koncentrira na području između Gettysburga i Cashtowna.

 photo za 20th Maine.jpg

Nakon što je US general Buford prisilio CS vojsku na prerano zauzimanje složaja za bitku i time dao vremena US glavnom zapovjedniku generalu Meadeu u zauzimanju obrambenih položaja na crti Culp's Hill - Cemetery Hill - Cemetery Ridge – Little Round Top (ovaj položaj sličio je po Athumanunhu na obrnutu udicu). Vojnički gledano, obrambeni položaji koje su zaposjeli Sjevernjaci, bili su izuzetno snažni.

Ipak, po Athumanunhu, u obrani Sjevernjaka postoji vrlo važan položaj koji je zabunom ostao prazan i na njemu nema US postrojbi, a to je Little Round Top. Nije trebalo dugo i oba zapovjednika (Meade i Lee) uočavaju to maleno, ali izuzetno snažno uzvišenje, ali koga tamo poslati?

Meade ima 20. pješačku pukovniju Maine koja je cijeli dan u užurbanoj hodnji i nedostaje joj popuna streljivom, a Leeu kasni čelna divizija koja treba povesti napad. Došlo je do vrlo žestokog i neočekivanog sudara, odnosno vojnički rečeno, došlo je do borbe u susretu. Obije vojske bile su iznenađene, jer nisu očekivale jedna drugu na tom mjestu, a na kraju bolje su se snašli Sjevernjaci i odbili su napad Južnjaka.

Zapravo, smjeli juriš bez streljiva nizbrdo vojnika Unije zbunio je i dezorijentirao umorne vojnike Konfederacije koji su bez vode krenuli uzbrdo prema uzvišenju.




Post je objavljen 30.03.2017. u 19:03 sati.