Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/borgman

Marketing

Alooo, Država koja propada, radi jedne Firme???!!!

najnoviji razvoj situacije

"ravno atentatu"....LOL!

Kapitalizam, tržište, veći jedu manjega...itd, itd. "Prirodni poredak", "Sposobniji pobjeđuju!", darwinizmi na djelu.
"Slobodno tržište" je iznjedrilo novog heroja-tajkuna.
Treba ga spasiti od njegovog beskrajnog apetita za širenjem, neplaćanja, i pogodovanja svim zakonima koji su pisani za njega i njemu slične od 91-e. Valjda je ipak bio rekorder retroaktivni zakon od tri dana (koji je Tuđmanu trebao da useli u konfisciranu vilu). Mada je i ovaj donesen u rekordnom roku.

Spašavanje vojnika...ma ne vojnika...ili ipak "vojnika" revolucije i Državnosti.
Zapravo on je Simbol Privatizacije, i spašava ga se kao tekovinu, spomenik, i kulturno naslijeđe.
Mogli bi zatražiti i pomoć UNESCO-a za baštinike Hrvatske biznis kulture. Nije nešto puno stara, ali je stvarno BILA vrijedna. Mislim Hrvatska.


Prvo i osnovno, poznata je ta priča o Hrvatskim Neplatišama. Ako dugujete kunu, ide ovrha, i cijeli državni aparat koji se naplati poslije nje. No, ako dugujete milijune (milijarde) s vama se pregovara.
A zašto?

Vele-prodavač nije ni platio robu, ma ne stoji mu na skladištu. Samo na policama.
Roba u trenutku prodaje, elektronski, pretrči iz skladišta proizvođača, u skladište trgovca, obračuna se razlika u cijeni i pripadajući PDV. Vi je nosite kući, a od toga trenutka dobavljaču teče rok plaćanja. Genijalan način da se zaobiđe cijeli sustav kontrole. Sve što piše u zakonima je koncipirano po principu preprodaje, a ne carinskog skladišta. Lako vam se može dogoditi da vaša roba propadne na policama, odakle je ne možete povući, a da ste osim prizvodnje, platili i ležarinu u trgovini.
Dakle, ako veletrgovac propadne, dobiti ćete (možda) robu nazad (koja nije prodana), ali ono što je prodano, naplatiti ćete iz ...stečajne mase. Tj. nikada.
Radi toga su police prazne.
Sustav radi...dok radi. Stane li...ćao.

Naravno to može vrijediti samo za velike, mali imaju puno teže uvjete poslovanja. Zbog malih nitko ne plače, i nitko neće propasti.

Cijeli sustav počiva na ucjenama, a ne na slobodnom tržištu. Prodavač naplaćuje stalažu, policu, poziciju...oni drugi su se složili s time. Oni šalju "poboljšivače prodaje" koji sami dopunjavaju police. Trgovac samo prodaje, i nije ga briga...zapravo roba nije plaćena do prodaje, skladišta nema, ne brine se o tome, on samo uzima prodajnu proviziju.

I zbog čega ga treba spašavati?

Zbog koga?


Post je objavljen 30.03.2017. u 18:08 sati.