Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

MRAKOVČIĆ IDE PO NOVI MANDAT

VELIKA GORICA

Turbulentno razdoblje unutar Vatrogasne zajednice Grada Velika Gorica čini se da je iza goričkih vatrogasaca. Otkako je prije dvije godine na izvanrednoj skupštini za predsjednika Zajednice izabran Dalibor Mrakovčić, tenzije su se smirile, a Vatrogasna zajednica nastavila je s radom. Zajedništvo je ključ, ističe Mrakovčić koji će se u travnju ponovno kandidirati za predsjednika Zajednice. Podjele među vatrogascima koje su kulminirale u proljeće 2015. bile su veliki minus Vatrogasnoj zajednici Grada Velike Gorice jer zbog nesloge Zajednica je ispaštala učešćem u Županijskoj zajednici. -Kada smo preuzeli Vatrogasnu zajednicu najviše me smetalo u cijeloj priči to što su vatrogasci bili podijeljeni u dva bloka, a to je za vatrogastvo neprihvatljivo. Samo značenje Zajednice je da jesmo svi zajedno i to nam se obijalo u glavu tako da smo zbog naših svađa u Županijskoj vatrogasnoj zajednici imali slabije pozicije. To su iskoristile manje općine i manje vatrogasne zajednice i zauzele određene pozicije, a samim time i dio novčanih sredstava. Uspjeli smo to sve primiriti, shvatili smo da moramo staviti glave skupa da bi mogli i u Županiji normalno sudjelovati jer naposljetku najveća smo Zajednica u Zagrebačkoj županiji-ističe Dalibor Mrakovčić, predsjednik VZ GVG.

Izmjene u Statutu
Zbog previranja trpjele su i druge obveze, a koje su se morale odraditi. Tako je Zajednica donijela novi statut po novom Zakonu o udrugama, odrediti amblem Vatrogasne zajednice kojeg nisu imali 15 godina, a uz sve to trebalo je iznijeti i sve aktivnosti koje vatrogasci organiziraju. -Uveli smo po novom statutu da svaki DVD ima tri delegata u Zajednici, a prije je bio samo jedan. Povećan je i broj članova upravnog odbora, a opseg posla je velik. Na ovaj način imamo širi izbor kvalitetnijih ljudi u zajednici koje hoće raditi, a tako nam pristupaju i mlađi delegati i uče se poslu-kaže Mrakovčić. Kaže, s podjelama je gotovo, a srećom one nisu utjecale na uspjehe vatrogasnih ekipa koje se uvijek iskažu na natjecanjima. -Bilo je tu posla kao i uvijek oko organizacije smotri, natjecanja, sudjelovali smo i na Državnom vatrogasnom natjecanju u Puli gdje smo polučili stvarno dobre rezultate, ženska A ekipa DVD Ribnice je bila druga i plasirala se na Vatrogasnu olimpijadu koja se u srpnju održava u Austriji, ženska mladež Kuče je bila treća, stvarno smo ponosni na njih- rekao je predsjednik Mrakovčić.
Image and video hosting by TinyPic
Operativna vozila u svakom DVD-u
Možda i najvažnija stavka u radu u posljednje dvije godine bila je nabava operativnih vozila za dobrovoljna vatrogasna društva koja nemaju nijedno. -U dogovoru s Gradom Velika Gorica krenuli smo u taj projekt i sada nas čeka potpisivanje sporazuma. Za nabavu pick-up vozila Grad svake godine da 100.000 kuna jer mi sami ne možemo to financijski izvesti. Imamo 6-7 društava koja nemaju nijedno operativno vozilo te u slučaju da dođe do požara na otvorenom nemaju s čime ići na intervenciju iako imaju ljudstvo -kaže Mrakovčić.
Manja operativna vozila zahtijevaju i manje garaže, lakše se održavaju, jeftinija je registracija te ih mogu voziti vatrogasci koji nemaju položen vozački za C kategoriju što nije slučaj sa starijim kamionima koje posjeduju vatrogasci. - Postoje društva koja imaju FAP vozila, to su starija vozila i u drugoj fazi projekta namjeravamo nastaviti s mini navalnim vozilima za ta vatrogasna društva, to DVD Strmec Bukevski, Donja Lomnica i Turopolje. Ta vozila su nešto skuplja od pick-up vozila, ali imaju zapremninu 1000-1500 litara što je dovoljno za njihove potrebe, a u njih stane šestero vatrogasaca i oprema-rekao nam je Mrakovčić dodavši kako se projekt nastavlja izbori li još jedan mandat jer operativna vozila moraju stići još u DVD Okuje, DVD Novo Čiče,DVD Šiljakovinu, DVD Veliku Bunu, Kuče, Čičku Poljanu, Rakitovec, a tu je još i Lazina Čička čiju bi Ladu Nivu nadogradili modulom. Dva vozila su nabavljena za DVD Kosnicu i DVD Markuševec. - Zahvalni smo Gradu i gradonačelniku na suradnji u nabavi ovih vozila jer su pokazali razumijevanja za vatrogastvo. Uz to za Vatrogasnu zajednicu su financije povećane s 1,5 milijuna kuna na 1,65, a uz to 150 tisuća kuna je na raspolaganju kroz natječaj za projekte i programe vatrogasnih društava na koje se mogu prijaviti - kaže Mrakovčić.

Rješenje za izlazak na požar i bez JVP
Kako na velikogoričkom području djeluje Javna vatrogasna postrojba dobrovoljna vatrogasna društva uglavnom izlaze na požare na otvorenom, no i tu nastaju proceduralni problemi koji muče vatrogasna društva jer po Pravilniku moraju čekati da na intervenciju stigne JVP. No, i za to ima rješenje koje se nadaju u Zajednici riješiti u novom mandatu. -Događa nam se da ako DVD nema osobu koja je osposobljena za voditelja intervencije, inače većinom su to zapovjednici, onda ne može rukovoditi požarom i ne može izaći na intervenciju prije JVP, pa makar to bio i požar na otvorenom. Planiramo iz svakog DVD-a barem jednu osobu obučiti za voditelja intervencije, iako bi idealno bilo da su tri u svakom DVD-u. Tako bi postigli da DVD može samostalno izaći na intervencije u svom naselju dok ne stigne JVP na mjesto događaja. Mještani nas u selima gledaju ispod oka jer DVD kupi članarinu u svom mjestu i slušaju komentare "čemu vi kad, JVP rješava požare". Ovako bi postigli bolju sliku u javnosti-ističe Mrakovčić. Da bi zakonski to poštivali član DVD-a morao položiti ispit za voditelja intervencije, no u planu je i obuka vatrogasaca za rukovanje pilama i obuka strojara. Glavni je to cilj uz obnovu voznog parka.

Ispostava u Cerovskom vrhu?
Pri nastanku požara svaka je minuta važna, a još je važnija radi li se o udaljenim područjima u Vukomeričkim goricama. Stoga, postoji ideja o uspostavljanju ispostave ili dežurstva kako bi vatrogasci što bolje pokrili udaljenija područja. -Razmišljamo da bi na Cerovskom vrhu, našem najudaljenijem području otvorili ispostavu ili dežurstvo. Tamo postoji DVD, ali nedovoljno je ljudstva da bi pokrili svoje područje, pa bi to olakšalo intervencije i gašenje požara jer su dosta udaljeni- otkriva Mrakovčić ideju vatrogasaca. Iz Zajednice ističu i kako je lani održan prvi susret u sklopu edukacijskoj projekta na kojem se okupilo 33 voditelja djece i mladeži. Edukativno predavanje održala je psihologinja Sanda Puljiz Vidović iz Centra za djecu, mlade i obitelj koji je partner u projektu s Vatrogasnom zajednicom. Bio je to prvi projekt u Hrvatskoj ovakve vrste da se voditelji mladih vatrogasaca dodatno educiraju uz pomoć stručnih osoba. Osim što se radilo na obuci voditelja, obnovi voznog parka, radilo se i po vatrogasnim domovima. -Domovi se po malo uređuju, lani je Bukovčak dobio novu fasadu, to financira direktno Grad, u Vukovini smo imali unutarnje žbukanje garaže, ove godine se planira izgradnja doma i garaže u Kučama, a potom bi slijedio Buševec za izgradnju vatrogasnog doma i dogradnja doma u Šiljakovini-rekao je Mrakovčić, no najponosniji su na uspjehe mladih vatrogasaca. -Jako smo ponosni što kao Vatrogasna zajednica imam puno mladeži na natjecanjima. Imamo po 500 sudionika i mislim da svaki DVD ima barem jedno odjeljenje mladeži ili djece, a bez toga nema budućnosti našeg vatrogastva-kaže predsjednik VZ GVG koji je ispit za vatrogasca položio s 13 godina.

Zasad bez protukandidata
Kaže, tada su mlade puno više uključivali kao dobrovoljce i tako se nekad stjecalo iskustvo na intervencijama dok danas mladi to ne mogu tako učiti zbog zakona koji se moraju poštovati. Hoće li biti još kandidata za predsjednika Vatrogasne zajednice, nije još poznato. -Za sada nemam protukandidata koliko je meni poznato, ali svatko se može kandidirati, još ima vremena, pa bude li još kandidata svakako će biti zanimljivije. Kako god bude, želim se zahvaliti tajniku, zapovjedniku, šefici ureda i svim ostalim članovima upravnog i nadzornog odbora na jako dobroj suradnji i dosadašnjoj podršci- zaključio je Mrakovčić.…. vgdanas.hr

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 30.03.2017. u 13:27 sati.