Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/ellika

Marketing

MALLEUS MALEFICARUM OF KROEJŠA

Ne znam da li znate, ali na jučerašnji dan davne 1756. godine Marija Terezija odlučuje stati na kraj progonu vještica u Hrvatskoj i naređuje tadašnjem hrvatskom pravosuđu da prije izricanja konačne presude moraju sve dokaze donijeti njoj na uvid, kako bi ona odlučila o daljnjoj sudbini okrivljene.
Kažu stari spisi, da je prva vještica u Hrvatskoj procesuirana još početkom 14. stoljeća, pa po svemu sudeći, bili smo pravi trendseteri, a kako su se progoni zahuktavali, tako se je dolazilo do poražavajućih saznanja koliko je ovo naše podneblje zapravo zaraženo tamnim silama svih vrsta. Zato i nije za čuditi da smo nastavili progone i kad je zapadni svijet davno od toga odustao i da nije bilo one Magde Herucine, koja je eto ponekad voljela pretvarati se u muhu i nervirati svoju susjedu, da nije priča o toj strašnoj zagrebačkoj vještici stigla i do spomenute slavne carice, tko zna, možda bi i danas, kakvi jesmo, dosljedni i pedantni do najsitnijih detalja; možda bi i danas vodili bitke sa silama tame do konačnog istrebljenja. Možda bi i danas počasno mjesto u našim bibliotekama zauzimao Malleus Maleficarum, koji bi bio obavezna lektira, sa obavezom da se pojedini dijelovi znaju na pamet, posebno oni iza kojih je stajao i sam papa Inocent VIII, sa svo svoje šesnaestoro vanbračne djece. Pa ti sad reci da nomen nije omen.
Zapravo, kad bolje razmislim, carica Marija nam je uskratila pravo da se riješimo za sva vremena svih krivaca za svo zlo koje nas je pratilo od stoljeća sedmog, uskratila nam je pravo da se riješimo nepoželjne konkurencije u svakom pogledu...da nije tako, možda bismo danas zaista bili mala Švicarska. Zemlja blagostanja i sreće.
Ne bi više pogledima i prstima upirali u crvene i crne vragove koji bi se svako malo nadvili nad nas, ne bi bilo potrebe za molitvama pred bolnicama jer bi svaka žena znala gdje joj je mjesto i koja joj je sveta dužnost, samim tim i naša vlada imala bi brigu manje jer ne bi morala mozgati o natalitetnoj politici, a sve nešto mislim, možda ni Gazda ne bi bio u problemima u kojima jest....nisu to čista posla, sve mi to smrdi na ozbiljna sumporna isparavanja.
A opet, s druge strane, možda nas je carica poznavala i bolje od nas samih, možda nas danas i ne bi više bilo da nije svojim jakim glasom podviknula "Ee nećete više!" Možda je uvidjela da smo se u borbi sa silama zla toliko zahuktali da bi nam kroz kratko vrijeme prijetilo istrebljenje.
Vječno pitanje "što bi bilo da je bilo" i dalje ostaje bez odgovora.


Post je objavljen 27.03.2017. u 15:17 sati.