Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/demetra1

Marketing

Ceili

Uglavnom više-manje znamo kako se slavi dan sv. Patricka u Irskom narodu i zato ne bih o tome. Ono što manje znamo je što se uobičajilo u novije vrijeme dan prije parade koja je, uz put rečeno, karneval kakav se kod nas održava prije Korizme. I naravno trajanje parade ovisi o vremenu. Ove godine nisu imali sreće s vremenom. No da se vratim na dan ranije. Na prostoru ispred koncertne dvorane u Dublinu održano je društveno okupljanje koje se zove keli (ceili). To je bio tradicionalni društveni događaj kako u Škotskoj tako i u Irskoj još od keltskog vremena.
Još uvijek je običaj u malim mjestima za dugih, tamnih zimskim noći da se prijatelji okupe u kući uz ceili (izgovara se keli). Nekada su se zabavljati recitiranjem starih pjesama i legendarnih priča koje su se bavile drevnim vjerovanjima, čuvajući od zaborava tradicionalne heroje i heroine. Danas pjevaju stare i nove pjesme na staru glazbu i novu glazbu na stari način.
Takvo se društveno okupljanje održalo ispred koncertne dvorane u Dublinu. Na pozornici je nekoliko plesača pokazivalo korake, voditelj je objašnjavao kako vrlo polako tako da su svi mogli shvatiti (tu mislim na nas strance jer domaći to ionako znaju). Ispred pozornice je priličan broj svih uzrasta vježbalo i kada je krenuo ples bilo je stvarno vrlo veselo i zanimljivo. Povijest tog druženja je još zanimljivija no ako koga zanima neka sam potraži jer bi post bio predugačak, a znano nam je da nemaju svi blogeri vremena, a možda niti interes za povijest. Meni se posebno dopalo pa sam povijest čula iz prve ruke, ali i iz wikipedie.













ovo su Francuzi kaj su mi spremno pozirali dok smo svi skupa čekali autobus za centar grada.



Post je objavljen 22.03.2017. u 11:55 sati.