Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuharicazadjecu

Marketing

Fontane i hrana ili "neka jedu kolače"



Iako je ovo blog za hranu, ne mogu ne primjetiti neke stvari. Proklete fontane niču po cijelom gradu Zagrebu a istovremeno se čita kako su djeca po školama i vrtićima - GLADNA ili da ih se hrani lošim namirnicama.

Zadnja fontana niče na meni jako dragom Britancu. I što je najbolje, čitam u novinama kako je izgrađena mimo projekta arhitekata koji su pobijedili na natječaju. Jel to istina? Čemu natječaj ako se po projektu neće graditi? Forma za natječajem je zadovoljena a što je s izvedbom radova? Ne znam na što sad liči Britanac. Je, trebalo ga je malo uljepšati ali fontana nikom nije bila potrebna. Posebno ne ovakva koja se mora "malo" srušiti pa opet srediti, kako bi uopće pokraj nje mogli prolaziti autobusi. Koliko to košta, gdje je popis troškova? Postoji li to negdje, za uvid javnosti?


Mali Mikica u gradu pokušava napraviti spomenik sebi i svojoj veličini, kako bi se još generacijama o njemu pričalo. I gdje započeti ako ne kod efektnih stvari, koje se vide, špricaju, sjaje i svijetle raznim bojama. Jer vrtići, škole i bolnice se - ne vide. (Koga briga što niti žičara već godinama ne radi, ni nju se baš ne vidi a i kad se umre, nitko neće govoriti: "e, to je izgradio taj i taj". Ali za fontane će se reći. Već se sad zna i govori "čije su".) Kao što se ne vide niti sita djeca. Jer djeca siromašnih roditelja idu u školu gladna. Gladno dijete se ne može koncentrirati na gradivo. Neka su gladna djeca nemirna, kao u reklami za snickers čokoladice. Prioritet države ne bi smjele biti ni fontane niti uvođenje vojnog roka već - sita, obučena i obuvena sretna djeca.

Čudi me još jedna stvar. Ako se nije gradilo ovu zadnju fontanu (a tko zna što je s ostalima) prema arhitektonskim natječajima, ako se odavno šaptom spominje mito i korupcija, davanje poslova "netjacima" mimo svih natječaja, pranje novca.... postoji li neka institucija koja se bavi istragom oko sveg ovog? Ako se u zemlji u kojoj trenutno živim, npr. dovršenje neke gradnje otezalo.... odmah se stvara komisija koja istražuje jel se tu radilo o pranju novca. I čijeg. I lopove se kažnjava. Nije valjda, ne želim vjerovati, da u HR neke osobe stvarno stoje toliko iznad zakona, da se ovo ne samo ne istražuje nego se i smatra normalnim?

Ali vratimo se s fontana i bacanja novca kroz prozor tj. niz kanal, na gladnu djecu. Bilo bi lijepo kad bi postojala udruga koja bi se brinula o tome da svako dijete u školi dobije barem jedan obrok od vrle nam države. Čujem da postoji neka udruga "za život" ili slično. Ne bi li upravo to trebao biti njihov cilj, umjesto da se bore protiv pobačaja, paziti da djeca imaju najpovoljnije moguće uvjete za odrastanje? I da su siti barem ujutro, dok su u školi.

Po danu i po djetetu gledano, kriška kruha s maslacem ili svježim sirom, te koje jaje ili voće, jabuka ili mandarina, ne koštaju više od koje kune. Tako da, nek se drugovi na "vrhu" radije izvole pobrinuti za djecu a tek onda za fontane, naoružanje i slično. mad


P.s. Ne znam što bi striček Freud rekao na opsjednutost gradnjom fontana ali sigurno se radi o nekom podsvjesnom kompleksu koji u glavnoj ulozi ima tekućinu :D.




Post je objavljen 17.03.2017. u 07:45 sati.