Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

INFLUENCA PTICA HPN5 U ŠPIČKOVINI

EUTANIZIRANO 248 KOMADA PERADI

Prema informacijama iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivredre nakon potvrde da je na dva gospodarstva perad uginula 11.3 radi influence ptica H5N5 u mjestu Špičkovina koje administrativno pripada gradu Zaboku ,poduzete su sve propisane mjere za suzbijanje virusa te je 13.3. eutanizirano 248 komada različitih vrsta peradi na ukupno 15 okolnih malih gospodarstava. Iako je perad bila zatvorena, kao što nalaže naredba ministra poljoprivrede koja je na snazi, došlo je do uginuća, a kontrola je potvrdila da je uzročnik influenca H5N5.
"Još jednom pozivamo posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Obveza posjednika životinja, svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja da prijavi sumnje na bolest svoje peradi veterinaru.
Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije "- informirao je pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo dr. vet.med. Damir Agičić.

Više informacija o influenci ptica ovdje: http://www.veterinarstvo.hr/default.aspx?id=3483.



Fotka snimljena u kolovozu 2016. (mzz)


Post je objavljen 15.03.2017. u 12:25 sati.