Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Izbori u Nizozemskoj: kako će utjecati sukob s Turskom?

Prekosutra su parlamentarni izbori u Nizozemskoj. Simbolno važni za Europu jer svi očekuju koliko će glasova osvojiti stranka populističkih ksenofoba PVV. Sigurno je da će vladajuća "velika koalicija" pučana (VVD) i Radničke stranke (PvdA) doživjeti potop. Na njihovom padu, raste ne samo VVD nego i nekoliko drugih stranaka, najviše Zelena ljevica (GL)

(Usput: pridjev "simbolno" ukazuje na angažman simbola, a to je vrlo važno u društvenom životu - suprotno od pridjeva "simbolički", koji znači da je nešto minorno.)

Aktualna je naravno posljednjih dana diskusija o tome kako će na izbore utjecati aktualni sukob s Turskom. Neki smatraju da je to voda na mlin PVV, a drugi naprotiv da pomaže pučanima jer je predsjednik vlade pokazao odlučnost.

Ankete tijekom ožujka (posljednja je objavljena jučer) ne pokazuju nikakav trend promjena. (Rezultati anketa, članak na wikipediji.) Velika disperzija glasova, možda jedinstvena na parlamentarnim izborima uopće. Kao što sam pisao prije desetak dana, trebat će vjerojatno bar četiri stranke, da se prikupi vladajuća većina.

PVV privlači prosvjedne glasače, nezadovoljne svim etabliranim strankama. Ipak, u anketama ide tek do 20% glasova.

PVV, čak i ako prođe bolje od onoga što pokazuju ankete (a svi "pušu na hladno" nakon neočekivanih ishoda prošle godine u UK i SAD), vrlo vjerojatno neće moći sastaviti vladu. Ali, i za druge nije jasno kakva bi se vlada mogla sastaviti.

Belgija je bila 20 mjeseci bez vlade i dobro je funkcionirala, pa možda tako bude i u Nizozemskoj.

Evo posljednji rezultat, jučer obavljena anketa. Navodim po strankama broj mandata osvojen na posljednjim izborima 2012 (ukupno 150), očekivani broj osvojenih mandata prekosutra te razliku. Izborni sustav je gotovo idealno proporcionalan, pa se u anketama stalno objavljuje raspored mandata, a ne postoci.

1. VVD (pučani) 41 24 -17
2. PvdA (radnička) 38 9 -29
3. PVV ("za slobodu") 15 22 +7
4. SP (socijalisti) 15 15 0
5. CDA (demokršćani) 13 22 +9
6. D66 (liberali) 12 17 +5
7. CU (kršćanska unija) 5 5 0
8. GL (Zelena ljevica) 4 20 +16
9. SGP (reformisti) 3 3 0
10. PVdD (stranka za životinje) 2 4 +2
11. 50+ (starci) 2 5 +3
12. ostali 0 4 +4

Komentar na portalu politico.eu navodi da su pogledi na predstojeće izbore izvana znatno drugačiji od unutrašnjih. »Dok strani promatrači vide još jedan veliki test za politički poredak u Europi koji je izgrađen nakon Drugog svjetskog rata, za Nizozemce je glasanje mnogo manje dramatično.« Ovdje nije slučaj da "pobjednik uzima sve", kao u SAD i UK. Komentar opovrgava tri mita, koji se pojavljuju u komentarima iz drugih zemalja.

1. Ovo nije glasanje o Europskoj uniji. Rezultat referenduma u UK nije pojačao eurosketički pokret u Nizozemskoj; prije obrnuto. Nijedna stranka osim PVV ne spominje izlazak iz EU, a i PVV je ublažila svoju antieuropsku retoriku.

2. Ovo nije glasanje obilježeno "za i protiv Geerta Wildersa" (lidera PVV). On ne uživa tako veliku osobnu popularnost.

3. Ovo nije "populistička pobuna".

Analitičari pak također upozoravaju, da velik broj Nizozemaca na izborima, tradicionalno, odlučuju u zadnji čas. Sve do zadnjeg dana, oko 20% je neodlučno, a 3% odlučuje tek kad stigne na glasalište.

Post je objavljen 13.03.2017. u 14:27 sati.